Multivitamín, tekvicová koža a univerzálne pyré – vyskúšajte všetky tri recepty z tekvice a máte zásoby na celú zimu!

Spracujte si tekvicu podľa týchto troch skvelých receptov z youtube a môžete si ju vychutnávať v sladkom multivatamíne, pripraviť si tekvicovú kožu alebo univerzálne pyré.

Skvelé zásoby na celú zimu!

Multivitamín s mrkvou a hruškami

Potrebujeme:

2 kg ošúpanej tekvice

1 kg očistenej mrkvy

...

1 kg očistených hrušiek

3,5 l vody

500 – 700 g kryštálového cukru

1 – 2 lyžičky kyseliny citrónovej

Postup:

Tekvicu, mrkvu, aj hrušky si umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

Potom všetko vložíme do hrnca.

Zalejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. 

Varíme na miernom ohni, kým všetko nezmäkne. V prípade potreby priebežne odstraňujeme penu. 

Keď všetko zmäkne, rozmixujeme obsah hrnca tyčovým mixérom. 

V tejto fáze upravte hustotu a v prípade potreby môžete priliať vodu alebo ovocnú šťavu. 

Pridáme kyselinu citrónovú, cukor podľa chuti. Znovu privedieme do varu a povaríme asi 5 – 7 minút.  

Horúce nalejeme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. 

Takto si pripravíte chutný zdravý nápoj na celú zimu!

Jablkovo – tekvicová koža

Potrebujeme:

1 kg ošúpanej tekvice

2 kg očistených jabĺk

0,5 l vody alebo džúsu

100 – 150 g kryštálového cukru / medu

2 l vody

1 ČL kyseliny citrónovej

plech s rozmerom 27 x 30 cm

Postup:

Jablká aj tekvicu si očistíme, nakrájame a vložíme do veľkého hrnca.

Zalejeme dvoma šálkami vody a varíme za občasného premiešania na miernom ohni do mäkka. 

Potom rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré a prepasírujeme cez sito.

Podľa potreby dochutíme cukrom alebo medom, kyselinou citrónovou, môžeme dokonca pridať nasekané orechy a dobre premiešame.

Plech alebo špeciálne podložky na výrobu ovocnej kože si potrieme jemne olejom a vlejeme hmotu.

Sušíme v sušičke ovocia alebo v rúre pri nízkej teplote.

Hotovú kožu môžeme zrolovať a nakrájať. 

Dobrú chuť!

Univerzálne tekvicové pyré

Potrebujeme:

4 kg očistenej tekvice

200 – 400 g kryštálového cukru

1/2 šálky vody

vanilkový cukor

Postup:

Očistenú tekvicu si pomelieme mlynčekom na mäso, potom ju zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a zalejeme vodou. 

Varíme za občasného miešania na miernom ohni. 

Naplníme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom a otočíme hore dnom.

Necháme úplne vychladnúť.

Hotovo.

Teraz poznáte tri chutné recepty na spracovanie tekvice, vďaka ktorým si urobíte zásoby na celú zimu.

Dobrú chuť!

Video návod: