Trhaný cesnakový chlieb

Vynikajúce domáce pečivo s vôňou masla a cesnaku. Odtrhnite si svoj kúsok.

Vynikajúce domáce pečivo s vôňou masla a cesnaku. Odtrhnite si svoj kúsok.

Potrebujeme:

400 g + 20 g polohrubej múky

300 ml cmaru

50 g zmäknutého masla

1 vajce

½ lyžičky soli

...

7 g sušeného droždia

1 lyžičku kryštálového cukru

Rastlinný olej

Na potretie:

1 lyžiču mlieka

1 žĺtok

Cesnaková zmes:

60 g masla

8 strúčikov cesnaku

2 lyžice petržlanovej vňate nasekanej nadrobno

Postup:

150 ml cmaru zohrejeme, dáme doň droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások.

400 g múky zmiešame s vajíčkom, soľou, maslom, zvyšným cmarom a pridáme aj kvások. Vypracujeme nelepivé hladké cesto, ktoré potrieme olejom, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Vyrobíme si cesnakovú zmes. Na panvicu preložíme maslo, necháme ho rozpustiť a krátko na ňom osmažíme pretlačený cesnak – kým nebude mať zlatistú farbu. Potom zložíme z plameňa, pridáme petržlenovú vňať a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát, ktorý potrieme cesnakovo-maslovou zmesou.

Cesto ostrím nožom nakrájame na 6 pásov, tie preložíme na seba a nakrájame na 6 štvorcov. Takto naporcované cesto uložíme do podlhovastej formy na pečenie tak, aby okraje cesta smerovali nahor. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15-20 minút podkysnúť – zatiaľ sa rozohreje rúra.

Nakoniec cesto potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.

Servírujeme tak, že každý si odtrhne svoj kúsok. Chlebík nekrájame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika