Aj vy milujete tradičnú tresku?
Vedeli ste o tom, že táto národná pochúťka Slovákov je na trhu už od roku 1954, kedy sa začala vyrábať?
Jej originálna retroreceptúra vás okamžite vráti do starých dobrých čias a milujú ju nielen dospelí, ale aj deti.
Recept na tradičnú Treskoslovenskú Tresku
Potrebujeme:
800 – 1000 g kvalitného filé z tresky
400 ml majonézy
350 ml octu
3 – 4 PL horčice
3 stredne veľké mrkvy
2 cibule
5 – 6 ks celého čierneho korenia
5 ks bobkového listu
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie na dochutenie
3 l vody
Postup:
Do hrnca si nalejeme 3 litre vody.
Pridáme 300 ml octu, bobkový list, celé čierne korenie.
necháme variť asi 5 – 7 minút.
Pridáme rozmrazenú tresku a povaríme asi 15 minút.
Tresku si zlejeme a necháme vychladnúť.
Do osolenej vody dáme asi na 5 minút variť mrkvu a medzitým si ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu.
Mäso z tresky natrháme alebo nadrobno nakrájame, pričom sa sústredíme na štruktúru mäsa, aby bolo cítiť chudé mäso a vlásočnice, ako v pravej treske (treska nesmie byť mazľavá, preto ju nezamieňajte za iný druh ryby ako je napríklad sleď).
Pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, majonézu, horčicu, ocot.
Dochutíme mletým čiernym korením a soľou.
Vložíme do chladničky a necháme odležať asi 4 – 5 hodín.
Keďže domáca treska neobsahuje konzervanty, treba ju spotrebovať najneskôr do 24 hodín.
Obľúbená treska v každom rožku Slovenska chutí naozaj skvele len tak s čerstvým pečivom (na konci článku nájdete recept na vynikajúce domáce rožky), ale môžete ju použiť aj pri príprave ďalších chutných jedál.
Recept na jednoduché rožky k domácej treske
Potrebujeme:
10 g sušeného droždia
1 PL kryštálového cukru
1 pohár (100 ml) teplého mlieka
1 pohár (100 ml) teplej vody
1 pohár (100 ml) oleja
3 PL bieleho jogurtu
1 vajce
500 g hladkej múky (múku pridávame podľa potreby + múka na pomúčenie dosky pri vaľkaní cesta)
1 PL soli
Postup:
Do väčšej misy si nasypeme droždie, pridáme lyžicu cukru, nalejeme teplé mlieko, vodu a dobre premiešame metličkou.
Necháme pár minút aktivovať kvások, potom nalejeme olej, pridáme biely jogurt, vajíčko a opäť dobre premiešame.
Nasypeme múku so soľou a vymiesime hladké cesto – bude to trvať asi 5 minút. Necháme kysnúť asi 90 minút.
Pracovnú dosku si potrieme olejom, preložíme na ňu vykysnuté cesto a vytvarujeme 10 – 12 rovnomerných guliek.
Každú guľku potom vyvaľkáme na ovál a na pomúčenej doske stočíme do rolky.
Rolky môžeme zľahka zahnúť, aby nám vznikol pekný tvar rožteka.
Rožky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme podkysnúť asi 30 minút pod bavlnenou utierkou.
Potom ich potrieme studenou vodou a pečieme asi 20 minút pri teplote 220 °C.
Upečené rožky potrieme maslom a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!