Unikol originálny RECEPT na legendárnu tresku v majonéze: Chutí presne ako pred 60. rokmi, nič lepšie som dávno nejedla!

Aj vy milujete tradičnú tresku?

 

 

Vedeli ste o tom, že táto národná pochúťka Slovákov je na trhu už od roku 1954, kedy sa začala vyrábať?

Jej originálna retroreceptúra vás okamžite vráti do starých dobrých čias a milujú ju nielen dospelí, ale aj deti.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

Recept na tradičnú Treskoslovenskú Tresku

 

 

Potrebujeme:

800 – 1000 g kvalitného filé z tresky

400 ml majonézy

350 ml octu

3 – 4 PL horčice

3 stredne veľké mrkvy

2 cibule

5 – 6 ks celého čierneho korenia

5 ks bobkového listu

1/2 ČL soli

mleté čierne korenie na dochutenie

3 l vody

Postup:

Do hrnca si nalejeme 3 litre vody.

 

 

Pridáme 300 ml octu, bobkový list, celé čierne korenie.

necháme variť asi 5 – 7 minút. 

Pridáme rozmrazenú tresku a povaríme asi 15 minút. 

Tresku si zlejeme a necháme vychladnúť. 

 

 

Do osolenej vody dáme asi na 5 minút variť mrkvu a medzitým si ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu.

Mäso z tresky natrháme alebo nadrobno nakrájame, pričom sa sústredíme na štruktúru mäsa, aby bolo cítiť chudé mäso a vlásočnice, ako v pravej treske (treska nesmie byť mazľavá, preto ju nezamieňajte za iný druh ryby ako je napríklad sleď).

Pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, majonézu, horčicu, ocot.

 

 

Dochutíme mletým čiernym korením a soľou.

Vložíme do chladničky a necháme odležať asi 4 – 5 hodín.

Keďže domáca treska neobsahuje konzervanty, treba ju spotrebovať najneskôr do 24 hodín. 

Obľúbená treska v každom rožku Slovenska chutí naozaj skvele len tak s čerstvým pečivom (na konci článku nájdete recept na vynikajúce domáce rožky), ale môžete ju použiť aj pri príprave ďalších chutných jedál.

 

Recept na jednoduché rožky k domácej treske

 

Potrebujeme:

10 g sušeného droždia

1 PL kryštálového cukru

1 pohár (100 ml) teplého mlieka

1 pohár (100 ml) teplej vody

1 pohár (100 ml) oleja

3 PL bieleho jogurtu

1 vajce

500 g hladkej múky (múku pridávame podľa potreby + múka na pomúčenie dosky pri vaľkaní cesta)

1 PL soli

Postup:

Do väčšej misy si nasypeme droždie, pridáme lyžicu cukru, nalejeme teplé mlieko, vodu a dobre premiešame metličkou.

Necháme pár minút aktivovať kvások, potom nalejeme olej, pridáme biely jogurt, vajíčko a opäť dobre premiešame.

Nasypeme múku so soľou a vymiesime hladké cesto – bude to trvať asi 5 minút. Necháme kysnúť asi 90 minút.

Pracovnú dosku si potrieme olejom, preložíme na ňu vykysnuté cesto a vytvarujeme 10 – 12 rovnomerných guliek.

Každú guľku potom vyvaľkáme na ovál a na pomúčenej doske stočíme do rolky.

Rolky môžeme zľahka zahnúť, aby nám vznikol pekný tvar rožteka.

Rožky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme podkysnúť asi 30 minút pod bavlnenou utierkou.

Potom ich potrieme studenou vodou a pečieme asi 20 minút pri teplote 220 °C. 

Upečené rožky potrieme maslom a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn