Výborná a veľmi stará klasika – trená bábovka našich babičiek. Jednoznačne najvláčnejšie a najjemnejšie cesto, lepší recept som ešte nemala.
Potrebujeme:
3 väčšie vajcia
200 ml mlieka
125 g masla
140 g práškového cukru
2 bal. vanilkového cukru
300 g polohrubej múky
1/2 bal. prášku do pečiva
1 citrón – šťavu aj kôru z neho
Voliteľné:
Kakao
Vaječný likér
Hrozienka
Postup:
Zmäknutý tuk utrieme (vymiešame) s oboma druhmi cukru do peny – môžeme to robiť ručne vareškou, alebo pomocou šľahača. Do peny vmiešame žĺtky, šťavu a kôru z citróna a prilievame vlažné mlieko striedavo so sypkými prísadami (múkou zmiešanou s práškom do pečiva).
V samostatnej miske si ušľaháme bielky do tuhého snehu. Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi, aby cesto nespadlo.
Cesto navrstvíme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy.
Na veľkú noc zvyknem do cesta pridávať aj trochu vaječného koňaku. Inak môžeme pridať do časti cesta kakao, hrozienka, alebo iné obľúbené prísady.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov necelú hodinu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Autor: Ľubka