Trená bábovka podľa babičkinho receptu: Cesto je úplne dokonalé, inú bábovku už nepečiem!

Výborná a veľmi stará klasika - trená bábovka našich babičiek. Jednoznačne najvláčnejšie a najjemnejšie cesto, lepší recept som ešte nemala.

Výborná a veľmi stará klasika – trená bábovka našich babičiek. Jednoznačne najvláčnejšie a najjemnejšie cesto, lepší recept som ešte nemala.

Potrebujeme:

3 väčšie vajcia

200 ml mlieka

125 g masla

140 g práškového cukru

2 bal. vanilkového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

300 g polohrubej múky

1/2 bal. prášku do pečiva

1 citrón – šťavu aj kôru z neho

Voliteľné:

Kakao

Vaječný likér

Hrozienka

Postup:

Zmäknutý tuk utrieme (vymiešame) s oboma druhmi cukru do peny – môžeme to robiť ručne vareškou, alebo pomocou šľahača. Do peny vmiešame žĺtky, šťavu a kôru z citróna a prilievame vlažné mlieko striedavo so sypkými prísadami (múkou zmiešanou s práškom do pečiva).

V samostatnej miske si ušľaháme bielky do tuhého snehu. Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi, aby cesto nespadlo.

Cesto navrstvíme do  vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy.

Na veľkú noc zvyknem do cesta pridávať aj trochu vaječného koňaku. Inak môžeme pridať do časti cesta kakao, hrozienka, alebo iné obľúbené prísady.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov necelú hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Autor: Ľubka