Tradičný zemiakový chlebík: Tento recept koluje generáciami dlhé roky a je báječný!

Konečne som našla recept na dokonalý zeiakový chlebík, presne taký, aký kedysi piekla moja starká. Už roky som tú chuť necítila, až teraz, keď som upiekla recept podľa autorky, ktoru je Inka Gemzová. Netreba na recepte nič meniť ani upravovať, takto pripravený chlebík je naozaj dokonalý.

Potrebujeme:

1 kg múka hladká alebo polohrubá

1 kocka droždia

3 lyžičky soli

3 lyžičky octu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke

Rasca

Postup:

Zemiaky po uvarení necháme vychladnúť, následne ošúpeme a nastrúhame najemno.

Múku preosejeme do misky, urobme v strede jamku.

Do jamky pridáme 1/2 lyžičky cukru, rozdrobíme droždie a zalejme teplou vodou. takto necháme vyjsť kvások.

Pridáme zvyšné prísady – soľ, ocot, zemiaky, rascu a prilievame vodu – vodu prilievame od oka pri tom, ako vypracuvávame cesto.

Vymiesené cesto necháme kysnúť asi 40 minút.

Potom na doske znova prepracujeme a preložíme (ako keď robíme pagáče). Prekladáme 2x a vždy po 15 minút.

Potom vyformujeme chlebík a necháme ho na plechu vykysnúť ešte 15 minút.

Potom vložíme do vyhriatej rúry – rúru vyhrejeme na najvyšší stupeň.

Pečieme asi 30 minút – chlebík treba kontrolovať. Keď vidíme, že chlebík má už peknú farbu, znížime teplotu a dopekáme ešte asi 30 minút, aby sa chlebík dobre prepiekol, ale nespálil sa.

Necháme vychladnúť a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay