Domáce pečivo, ktoré sa viaže k dnešnému novembrovému dňu, počas ktorého si spomíname na nielen na Svätého Martina, ale aj na jeho menovcov a menovkyne. Keďže máme aj my v rodine Martinov a Martinky, zvykneme v tento deň pripravovať aj tradičné svätomartinské pečivo – krehké rožteky zo smotanového cesta, ktoré sa doslova rozpadajú na jazyku.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
200-250 ml smotany na šľahanie (môžete zvoliť aj väčšie balenie šľahačky a pridať viac múky – uvidíte podľa konzistencie cesta)
250 g tuku na pečenie alebo masla
1 lyžicu cukru
Postup:
Zmäknutý tuk zmiešame s múkou, smotanou a cukrom. Vymiešame hladké pevné cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať. Medzitým si pripravíme náplň. Podľa chuti môžete zvoliť pudingovú, tvarohovú, orechovú, alebo lekvárovú náplň. Prípadne, môžete zvoliť viacero náplní a pripraviť tak niekoľko chutných variácií z jedného cesta. Ja som použila makovú náplň – mletý mak zmiešaný s trochou vody, práškovým cukrom a hrozienkami.
Cesto rozdelíme na 4 časti a na pracovnej doske každú z nich rozvaľkáme do tvaru kruhu. Kruh narežeme na trojuholníky (osminky). Na širšiu časť navrstvíme náplň a zrolujeme do tvaru rožtekov.
Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre. Pri teplote 180 stupňov pečieme cca 30 minút, ale dĺžka pečenia môže variovať v závislosti od rúry. Rožteky počas pečenia sledujeme.
Upečené rožteky necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptiizmojebiljeznice