Tradičný recept zo 4 prísad: Svätomartinské rožteky z krehkého cesta!

17

Domáce pečivo, ktoré sa viaže k dnešnému novembrovému dňu, počas ktorého si spomíname na nielen na Svätého Martina, ale aj na jeho menovcov a menovkyne. Keďže máme aj my v rodine Martinov a Martinky, zvykneme v tento deň pripravovať aj tradičné svätomartinské pečivo – krehké rožteky zo smotanového cesta, ktoré sa doslova rozpadajú na jazyku.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

200-250 ml smotany na šľahanie (môžete zvoliť aj väčšie balenie šľahačky a pridať viac múky – uvidíte podľa konzistencie cesta)

250 g tuku na pečenie alebo masla

1 lyžicu cukru

Postup:

Zmäknutý tuk zmiešame s múkou, smotanou a cukrom. Vymiešame hladké pevné cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať. Medzitým si pripravíme náplň. Podľa chuti môžete zvoliť pudingovú, tvarohovú, orechovú, alebo lekvárovú náplň. Prípadne, môžete zvoliť viacero náplní a pripraviť tak niekoľko chutných variácií z jedného cesta. Ja som použila makovú náplň – mletý mak zmiešaný s trochou vody, práškovým cukrom a hrozienkami.

Cesto rozdelíme na 4 časti a na pracovnej doske každú z nich rozvaľkáme do tvaru kruhu. Kruh narežeme na trojuholníky (osminky). Na širšiu časť navrstvíme náplň a zrolujeme do tvaru rožtekov.

Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre. Pri teplote 180 stupňov pečieme cca 30 minút, ale dĺžka pečenia môže variovať v závislosti od rúry. Rožteky počas pečenia sledujeme.

Upečené rožteky necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: receptiizmojebiljeznice

Témy:


Pridajte svoj komentár