Tradičné fašiangové pochúťky: Najlepšie recepty bez ktorých sa na fašiangy nezaobídete!

Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy. Sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím a charakterizuje ich bujará zábava, ku ktorej neodmysliteľne patria aj tradičné fašiangové pochúťky. Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty, bez ktorých sa na fašiangy nezaobídete. Uložiť, nestratiť! :)

Zemplínske tvarohové fánky

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

1 KL sódy bikarbóny

trochu soli

3 vajcia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 g jemného tvarohu (ja som dala 275 g tvarohu

100 g masla alebo palmarinu

1 PL rumu

Postup:

Všetko dobre vymiesime – miesenie trvá trochu dlhšie, pretože cesto je hustejšie. Na 1 hodinku ho dáme odpočinúť do chladničky. Potom cesto na pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku menej ako 0,5 cm a vykrojíme tvary, aké chcete mať. Vyprážame v horúcom oleji z oboch strán – z tejto dávky vyjde asi 25 ks. Fánky obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre.

Vynikajúce fánky z kyslej smotany

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

70 g Palmarínu

2 PL práškového cukru

2 žĺtky

6 PL kyslej smotany

2 PL rumu

soľ

citrónovú kôru

olej na vyprážanie

práškový cukor na posypanie

Postup

V miske zmiešame všetky suroviny na cesto. Vyložíme na jemne pomúčenú dosku a cesto prehnetieme.

Rozvaľkáme a ostrôžkou pokrájame na obdĺžniky. V prostriedku narežeme každý obdĺžnik. Cez narezanú dierku jeden koniec pretočíme na mašličku.

Vyprážame v dostatočnom množstve oleja. Povyberáme na papierový obrúsok a pocukrujeme.

 

Tradičné šišky – recept od pani kuchárky

Potrebujeme (na 48 šišiek):

1 kg polohrubej (výberovej) múky

1 kocka čerstvého droždia

6 dl mlieka

1 smotana na šľahanie (33%, 250 ml) – izbovej teploty

1 kávová lyžička soli

2 kávové lyžičky cukru

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)

0,5 dl rumu

Ďalej:

lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov

Postup:

Z 200 ml mlieka, pol lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások. Prisypeme troškou polohrubej múky a premiešame, necháme podkysnúť aspoň 10 min. Do zvyšnej preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešame, pridáme kvások, postupne aj žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko zamiešať – bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.

Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne a domiesime ho varechou jemne pomúčime – prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.

Z misy ho doslova „vyťahujem“ – je ako pavučina – ktorá sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku – pomedzi prsty, prevrátim takto by mala vyzerať konzistencia cesta – je vláčne – v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.

Cesto sa nelepí, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom. Je dobré nechať podkysnúť chvíľu na pracovnej doske.

pri vyprážaní je dobre v oleji mať asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska – cca 2 mm hrúbka (olej sa nebude tak rýchlo prepalovať). Pozor,olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé. Pri vyprážaní je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky.

Do misy si dám na spodok papierové servítky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Luxusné kysnuté šišky

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

3 dl mlieka

30 g droždia

2 vaječné žĺtky

20 g margarínu alebo masla

2 lyžice cukru

štipka soli

lyžica octu

Postup:

Najskôr si necháme v troche mlieka naskočiť kvasnice s prídavkom trochy cukru.  Do múky urobíme jamku, pridáme žĺtka, štipku soli, zostávajúci cukor, rozpustené maslo a naskočené kvasnice. Vymiesime hladké a pružné cesto, do ktorého primiesime aj trochu octu. Necháme nakysnúť prikryté 45 minút. Cesto si dáme na pracovnú plochu , trochu ho vyvaľkáme a vykrajujeme z neho pohárom šišky .Krok Šišky vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista z každej strany..Pred podávaním potrieme džemom podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Dokonalé šišky z jarmoku

Potrebujeme (na 48 šišiek):

1 kg polohrubej (výberovej) múky

1 kocka čerstvého droždia

6 dl mlieka

1 smotana na šľahanie (33%, 250 ml)

1 kávová lyžička soli

2 kávové lyžičky cukru

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)

0,5 dl rumu

Ďalej:

lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov

Postup:

Z 200 ml mlieka, pol lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások. Prisypeme troškou polohrubej múky a premiešame, necháme podkysnúť aspoň 10 min. Do zvyšnej preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešame, pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko zamiešať – bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.

Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne a domiesime ho varechou jemne pomúčime – prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.

Z misy ho doslova „vyťahujem“ – je ako pavučina – ktorá sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku – pomedzi prsty, prevrátim takto by mala vyzerať konzistencia cesta – je vláčne – v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.

Cesto sa nelepí, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (do cesta môžete urobiť aj jamku). Je dobré nechať podkysnúť chvíľu na pracovnej doske.

Pri vyprážaní je dobre v oleji mať asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska – cca 2 mm hrúbka (olej sa nebude tak rýchlo prepaľovať). Pozor,olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé. Pri vyprážaní je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky.

Do misy si dám na spodok papierové servítky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Grobské pagáče

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

200 g polohrubej múky

2 ks (po 250 ml) kyslej smotany

150 ml mlieko

42 g čerstvého droždia

1 čl cukor

1 bal. prášok kypriaci

250 g maslo

250 g Hery

4 ČL soľ

1  vajce

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru, necháme ho vyrásť. Múku preosejeme do misky spolu s práškom do pečiva, pridáme soľ, nakrájané maslo a heru. Do zmesi pridáme aj kvások, kyslú smotanu a vymiesime cesto.

Cesto som primiesime na pomúčenej doske vyvaľkáme a preložíme (zo strán smerom do stredu). Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.

Potom len vyvaľkáme a vykrojíme pagáčiky. Preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech a potrieme ich vajíčkom. Rúru nastavíme na 200 stupňov – zatiaľ pagáče ešte odpočívajú na plechu. Pečieme asi 20 minút. Ja ich pred dopečením zvyknem ešte posypať syrom a nechám zapiecť, ale môžete posypať aj rascou, semienkami, alebo soľou, prípadne nechajte tak, ako sú.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Overený recept na pagáčiky od susedky – cesto ako vatička

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky špeciál (preosiatu)

2 celé vajcia

2 žĺtky (1 do cesta a 1 na potretie)

1 kocka droždia

2 dl teplého mlieka + trochu mlieka na kvások

1 ČL cukru

2 dl oleja

1 a 1/4 PL soli (alebo podľa chuti)

2 varené zemiaky (nemusia byť)

cca 400 g mletých oškvarkov (predávajú 1 téglik po 250 g)

1 Hera, Palmarin alebo Smetol

Postup:

Ako prvé si pripravíme kvások. Namrvené droždie vymiešame v troche teplého mlieka kým sa nerozpustí, pridáme 1 ČL cukru a navrch jemne posypeme múkou. Necháme chvíľočku odpočívať pod kuchynskou utierkou na teplom mieste, kým sa kvások nenafúkne. Preosejeme si múku, pridáme 2 celé vajcia a 1 žĺtok, 2 dl oleja, cca 2 dl mlieka a jednu kopcovitú lyžicu soli, prípadne podľa chuti. Dôkladne si vypracujeme kompaktné cesto. Vyvaľkáme do kruhu. Heru si nastrúhame, alebo na krájame a rozotrieme na cesto. Varené zemiaky si ošúpeme a nastrúhame. 1 zemiak spolu s 1 polovicou oškvarkov rovnomerne navrstvíme na vyvaľkané cesto. Cesto preložíme ako na lístkové – najskôr z jednej strany, potom z druhej (vznikne nám vrstvený pás) a následne preložíme ešte zhora a zdola ako šatôčku. Necháme 20 minút podkysnúť.

Následne cesto opäť rozvaľkáme, navrstvíme druhý zemiak s druhou polovicou mletých oškvarkov, preložíme rovnakým spôsobom a necháme podkysnúť ďalších 20 minút. Cesto rozvaľkáme a necháme podkysnúť ešte aj tretíkrát, ale počas toho si už zapneme rúru na 250 stupňov. Hotové cesto si rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 – 2 cm. Okrúhlou formičkou, alebo pohárom vykrajujeme pagáčiky a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme žĺtkom, ktorý sme si zmiešali s trochou mlieka (môžeme potrieť aj celým vajcom). Ohrev rúry znížime cca na 180 stupňov a pečieme asi 13 minút. Pagáčiky musia krásne povyskakovať a byť upečené do zlatista. Dlhé pečenie by ich vysušilo, preto treba piecť vo vyhriatej rúre a nie príliš dlho. Hotové pagáčiky nechajte vychladnúť (ak dokážete odolať) :)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Oškvarkové pagáče podľa starkej

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

2 lyžice masti

2 žĺtky

300 ml kyslej smtoany

30 g čerstvého droždia

50 ml mlieka

Soľ – asi 1 lyžičku

1 lyžičku cukru

400 g oškvarkov

Na potieranie: 1 vajce

Postup:

V teplom mlieku rozmelíme kvasnice, pridáme cukor a necháme vyjsť kvások. Vo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, masť, žĺtky, smotanu a pridáme aj kvások. premiešame a pridáme soľ. Vypracujeme jednotné cesto – podľa potreby pridajte múku alebo kyslú smotanu/mlieko. Cesto necháme 30 minút podkysnúť na teplom mieste.

Teraz ideme naprekladanie cesta. Na pomúčenú dosku vyklopíme cesto, rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm a potrieme oškvarkami. Teraz cesto preložíme – zo všetkých strán do stredu. Prikryjeme a takto poskladané necháme cesto podkysnúť 30 minút. Znovu rozvaľkáme, preložíme a celkovo postup zopakujeme 3 x.

Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, vykrojíme pagáčiky a kým sa rúra zahreje, necháme podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pri teplote 190-200 stupňov pečieme asi 15-20 minút, prípadne podľa potreby.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Vitamínová bomba z Moravy

sadla v slanom náleve

Recept na lahodnú slaninu v slanom náleve

Potrebujeme:

  • 1 kg slaniny
  • 1 šálkaa soľ
  • 0,5 šálky cukor
  • 1 l voda
  • čierny korenie celé
  • bobkový list
  • cesnak

Postup

  1. Do vody dajte soľ, cukor, korenie a bobkový list. Priveďte do varu a nechajte vychladnúť.sadla v slanom náleve© DepositPhotos
  2. Jemne nakrájajte cesnak a potrite ním slaninu. Pridajte do horúceho nálevu.
  3. © DepositPhotos
  4. Nechaj takto jeden deň len v kuchyni a potom ďalší deň v chladničke. Potom ju položte na uterák, aby uschol.sadla v slanom náleve
  5. Môžete ochutnávať. Takto prirpavená slanina sa môže jesť takto, alebo aj dať vyudiť, ale to sme mi doma nerobili.
    sadla v slanom náleve
  6. © DepositPhotos

Môžete pridať rôzne korenie podľa vkusu. Hlavná vec – viac bobkový list. Dáva tuku zvláštny pikantnosť.

Prospešné látky v slanine

Slanina je mäsový výrobok, ktorý obsahuje okolo 150 rôznych látok. Skrýva sa v nej vitamín B1, B2, B6, vitamín E a mnoho minerálov. Keď zjete kus slaniny, telu dodáte aj vápnik, železo, či fosfor. Zaujímavou látkou v tejto pochutine je kyselina arachidonová, ktorá dokáže čiastočne rozložiť cholesterol a kyselina hyalaurónová, známa najmä v kozmetike, pôsobí proti starnutiu a je súčasťou prípravkov proti starnutiu. Nebojte sa preto slaniny, no nezabúdajte, že všetko s mierou…

 

Foto: tjn