Toto vás zachráni vždy, keď na vás začne liezť chrípka alebo prechladnutie: Vývar ako ho nepoznáte!

Vývar, ako ho nepoznáte: Chutí fantasticky a zaženie chrípku, virózu aj prechladnutie!

Chladné decembrové počasie je ako stvorené nielen na zimné radovánky, ale aj nepríjemné virózy, prechladnutie či dokonca chrípku. Naše babičky mali nepremožiteľný trik, ako príznaky týchto zdravotných neduhov prekonať zbraňou zo svojej kuchyne – silným domácim vývarom. Dnes vám ukážeme, ako pripraviť silný a úžasne chutný vývar tak trochu netradične, no s perfektným výsledkom. Neváhajte to vyskúšať.

Potrebujeme:

1 lyžicu rastlinného oleja alebo masla

1 veľkú cibuľu

4 zelerové stonky očistené a nakrájané

4 mrkvy očistené a nakrájané

1 celé kurča

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vodu

Tymian

3-4 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno

Soľ, celé čierne korenie, nové celé korenie, celá rasca

Na cestoviny:

Rezance alebo iné cestoviny

6-8 šálok vývaru

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno. Pripravíme si väčší liatinový hrniec a na dne zahrejeme olej alebo maslo (prípadne aj bravčovú masť).

Na rozpálený olej nasypeme zeleninu (okrem cesnaku) a prikryjeme pokrievkou. Necháme dusiť 4-5 minút. Pridáme cesnak nakrájaný nadrobno, restujeme približne 1 minútu a potom na zeleninu uložíme celé kurča (môžete použiť aj časti kurčaťa).

Zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a necháme zovrieť. Potom prikryjeme pokrievkou a necháme polievku pomaličky variť 1,5-2 hodiny. Kurča vyberieme, oberieme a kúsky mäsa dáme späť do polievky. Nakoniec uvaríme cestoviny, nie však vo vode, ale vo vývare (zeleninovom alebo kuracom). Budú chutiť omnoho lepšie.

Uvarenú cestovinu pridáme do polievky a môžeme podávať. Polievku môžeme skladovať v chladničke 3-4 dni.