Tento zákusok mám veľmi rada, je lahodný, voňavý a vždy sa vydarí. Recept mám od mojej tety cukrárky, držte sa postupu a zaručene ho zvládnete. Na plnenie použite karamelové salko, alebo slivkový lekvár.
Potrebujeme (na veľký plech):
600 g hladká múka
200 g práškový cukor
2 lyžice rum
2 vajcia
2 žĺtky
2 lyžičky sódy bikarbóny
2 lyžice tekutého medu
100 g zmäknuté maslo
Plnka:
1000 ml mlieko
250 g maslo
2 lyžice hladká múka
3 žĺtky
150 g kryštálový cukor
2 bal. pudingu (môžete použiť klasický Zlatý klas, alebo smotanový či kokosový puding – ja mám odskúšané všetky verzie)
2-3 lyžice rumu
Na strednú náplň:
300 g karamelové salko, alebo slivkový lekvár
Na vrch:
Práškový cukor, alebo čokoládová poleva
Postup:
Najskôr si pripravíme medové pláty. Všetky suché prísady preosejeme, pridáme aj všetky prísady a vypracujeme hladké cesto, ktoré si necháme prikryté odpočinúť cca 30 min.
Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Každý kúsok cesta je dobré ešte si trochu premiesiť a až následne vyvaľkať na plát zhruba veľkosti obrátenej strany plechu.
Obrátenú stranu plechu vyložíme papierom na pečenie a cesto na ňu pomocou valčeka prenesieme a dovaľkáme priamo na plechu.
Tento postup opakujeme so všetkými plátmi. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov a snažíme sa ho piecť do hneda.
Upečené pláty si dlhým nožom na plechu podberáme a opatrne zošuchneme na pripravenú podložku.
Plnka: Väčšiu časť mlieka si dáme variť s cukrom . V menšej časti mlieka si rozhabarkujeme, žĺtky, múku a Zlatý klas. Prilejeme to do vriaceho mlieka a uvaríme hladký puding, ktorý necháme vychladnúť na teplotu masla, ktoré budeme používať.
Maslo si mixérom našľaháme a po troške pridávame uvarený vychladnutý puding a opatrne, rum, aby sa nám plnka nezrazila.
8.Zase pomocou váhy si oddelíme tak 100 g pod čokoládu a zvyšok plnky si rozdelíme na dve časti. Môžeme to robiť aj podľa oka, ale konečný rez môže byť nerovnomerný. Druhý plát si natrieme karamelovým salkom alebo slivkovým lekvárom, ktorý si v prípade hustoty môžeme rozriediť horúcou vodou.
Po uložení vrchného plátu si zákusok dobre popritláčame, poprípade môžeme na neho položiť dosku a jemne zaťažiť, hoci aspoň na chvíľu.
Vrch koláča posypeme práškovým cukrom, alebo prelejeme čokoládovou polevou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)