Toto sa stane s vaším telom, keď začnete jesť obyčajný petržlen: Začnite s tým už dnes + najlepšie recepty!

Petržlen je aromatická, koreňová zelenina. Pochádza z východného Stredozemia a rozšíril sa do celého mierneho pásma. Prvé zmienky o petržlene sú už z 3. storočia pred naším letopočtom v rímskej kuchárskej knižke, kde bol uvedený ako korenie. Táto zelenina sa dá zúžitkovať celá. Môžete ho pestovať aj doma v kvetináči, stále čerstvý po celý rok.

Zdraviu prospešné účinky

Obsahuje 3x viac vitamínu C ako pomaranč. Petržlen je bohatý na vitamíny A, B a E, na draslík, horčík, železo, vápnik, sodík a fosfor. Obsahuje extrémné množstvo chlorofylu, ktorý čistí krv a tvorí nové červené krvinky. Pôsobí priaznivo na celý tráviaci trakt. Povzbudzuje chuť k jedlu, mierni bolesti čriev. Využíva sa pri ochorení ľadvín, močového mechúra, pri močových kameňoch. Je dôležitý pre dobrý stav zraku, pokožky, nechtov, vlasov a kostí. Veľké dávky koreňa petržlenu môžu spôsobit návaly krvi do hlavy. Opatrne by ho mali konzumovať aj tehotné ženy.

Zdravé kosti

Pre zdravý vývoj kostí nie je dôležitý iba vápnik. Ich hustotu a následne aj ochranu pred osteoporózou ponúka tiež vitamín K. Ten sa vo veľkej miere nachádza práve v petržlene. Dokonca jeden malý kúsok tejto zeleniny alebo posypanie zemiakov čerstvou vňaťou dokáže pokryť stopercentnú dennú dávku K-áčka.

Lepšia imunita

V petržlene sa nachádzajú taktiež vitamíny A, C a B. Aby ste ich však dokázali plnohodnotne využiť, mali by ste ho používať v surovom stave. Malým trikom je pridať postrúhaný kúsok do šalátu, pripraviť si šalát iba z koreňovej zeleniny a kapusty, ktorý zalejete dresingom z bieleho jogurtu alebo potom pridať na poslednú chvíľu do soté a následne ho iba ohriať, nie variť. Vďaka tomu sa vám podarí zvýšiť obranyschopnosť organizmu a telo sa bude lepšie brániť aj nachladnutiu a chrípke.

...

Protizápalové účinky

Ak prechladnete alebo máte problémy so zápalom dýchacích ciest, pripravte si tinktúru, ktorá zmierni priebeh choroby a zlepší vykašliavanie hlienov. Pokrájajte čerstvú petržlenovú vňať, ktorú zmiešate v pomere 1:2 v prospech medu. Trikrát denne si potom dajte jednu veľkú lyžicu a zapite to teplým bylinkovým čajom. Medovým petržlenom môžete vyliečiť taktiež akýkoľvek zápal v tele.

Zlepšuje krvný obraz

Po pôrode alebo v prípade silnej menštruácie ženy často trpia chudokrvnosťou. Ak nemáte chuť doháňať nedostatok železa pomocou mäsa a vnútorností, mali by ste pravidelne jesť petržlen, ktorý ho obsahuje vo zvýšenej miere. Zároveň tak pomáha v boji proti vysokému krvnému tlaku a zmierňuje niektoré choroby srdca.

Upravuje trávenie

Čerstvý petržlen vo forme koreňa i vňate je vynikajúcim pomocníkom aj s tráviacimi ťažkosťami. Ak vás trápi nejaká črevná viróza, dajte si do jedla túto zeleninu. Pokiaľ vás často nafukuje, pripravujte si čaj z vňate. A keď máte hnačky alebo bolesti brucha, pripravte si ako prílohu pyré z petržlenu, ktoré dochutíte iba soľou a čerstvou vňaťou.

Recept na bolestivé močenie

Potrebujeme:

1/2 liter vriaca voda

2 PL postrúhaný petržlen

Postup:

Vodu spolu s postrúhaným koreňom petržlenu varíme 5 min. Potom precedíme a popíjame počas dňa.

Pečený petržlen

Potrebujeme:

Koreň petržlen

Med

Citrónová šťava

Sladká sójová omáčka

Cesnak, soľ, čili sušené

olej

Postup:

Očistený petržlen som nakrájame pozdĺžne na pásiky. V miske zmiešame olej, sójovú omáčku, med, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, posekané čili a soľ. Petržlen na plechu rukami premiesime s marinádou a dáme piecť do vyhriatej rúry do zlata. Treba kontrolovať jeho farbu, a keď už med skaramelizuje, petržlen je hotový.

Petržlenové hranolky

Koreň petržlenu olúpeme, nakrájame na plátky, ktoré vkladáme do horúceho oleja a vyprážame ako hranolčeky. Osolíme a môžeme podávať ako prílohu k mäsu. Pred servírovaním ich môžete osušiť papierovou servítkou, nebudú také mastné.

Ľahká petržlenová polievka s pangasiom

Potrebujeme:

300 g filiet pangasia

1 l rybieho, kuracieho alebo zeleninového vývaru

100 g petržlenovej vňate

100 g masla

50 g kaviáru

olivový olej

Postup:

Najprv ohrejeme vývar. Petržlenovú vňať nakrájame a dáme ju so zmäknutým maslom do mixéra. Pridáme 200–300 ml horúceho vývaru a mixujeme dohladka.

Potom pridáme zvyšok vývaru, premixujeme ho a vývar vrátime späť do hrnca. Na panvici opečieme na olivovom oleji rybie filety – z každej strany asi 3 minúty.

Medzitým ohrejeme vývar, aby bol horúci, ale variť sa nesmie. Polievku nalejeme do tanierov, doprostred dáme rybu a ozdobíme kaviárom.