zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Toto sa stane s vaším telom, keď začnete jesť každý deň obyčajné uhorky: Začnite s tým už dnes +najlepšie recepty!

Uhorka patrí medzi najkultivovanejšie druhy zeleniny.

Jej účinky sú nesmierne všestranné a liečivé.

Najdôležitejšia informácia je, že uhorka je najsilnejšia zásaditá zelenina.

 

Foto: youtube.com

 

Šťava z uhoriek podporuje trávenie, takže môže pomôcť aj pri riešení nechutenstva a slabšie laxatívne účinky uhorky môžu dieťaťu pomôcť pri návrate k pravidelnej stolici.

Ich ďalšou výhodou je, že napriek nízkej kalorickej hodnote sú nesmierne energetické.

Sú vhodné aj pre dojčiace matky.

Zozbierali sme pre vás 13 účinkov na naše zdravie, pre ktoré sa oplatí využiť uhorkovú sezónu naplno

Ochrana pred neurologickými problémami

 

 

Fisetín prítomný v uhorkách je jednou z významných zložiek, ktoré sa podieľajú na lepšom zdraví mozgu.

Uhorky obsahujú aj fosfor a nedostatok fosforu súvisí so zvýšeným rizikom kognitívnych ochorení.

Takže uhorky udržujú váš mozog bystrý a zdravý!

Ľahšie schudnete

 

 

Vysoký obsah vody v uhorkách vám pomôže dosiahnuť rýchle nasýtenie a tým kontrolovať prejedanie.

Tiež pomáha odstraňovať nadbytočný sodík z tkanív, ktorý je zodpovedný za zadržiavanie vody a teda aj naberanie hmotnosti.

Uhorka je bez tukov a je to nízkokalorická zelenina.

Preto je to skvelá voľba pre každého, kto sa snaží dostať svoju telesnú hmotnosť pod kontrolu.

Udržiava zdravé črevá

 

 

A tým znižijueriziko rakoviny hrubého čreva.

Už spomínaný flavonoid Fisetín má okrem anti-oxidačných a protizápalových vlastností aj významnú úlohu v znižovaní rizika rakoviny.

Zlepšia vaše trávenie

 

 

Uhorky obsahujú vlákninu a  množstvo vody, ktoré pomáhajú pri trávení.

Vitamíny v uhorkách tiež pomáhajú zlepšiť fungovanie tráviaceho systému.

Konzumujte uhorky denne a pomôžu vám vyriešiť problémy súvisiace s pohybmi čriev.

Odstraňuje toxíny a okamžite hydratuje telo

 

 

Uhorky sú viac ako z 90% tvorené vodou. Preto je táto zelenina ideálna pre hĺbkovú hydratáciu.

Okrem vody však uhorka obsahuje aj cenné vitamíny, ktoré prispievajú k správnej funkcií telesných systémov.

Ak si uhorku pripravujete ako prílohu k obedu, nezabudnite na šupu – práve v nej sa sústreďuje najviac vitamínu C.

Najviac ho samozrejme nájdeme v uhorkách, ktoré nie sú chemicky ošetrené.

Vaša pokožka aj vlasy skrásnejú

 

 

Pomôže so zápachom z úst za 30 sekúnd

 

 

Zápach z úst je veľmi nepríjemnou komplikáciou, ktorá negatívne ovplyvňuje život mnohých ľudí.

Uhorky môžete použiť ako prvú pomoc v boji proti zápachu z úst.

Vložte si kúsok uhorky do úst a podržte ho v ústach minimálne 30 sekúnd.

Vďaka silným antibakteriálnym účinkom uhorka likviduje baktérie, ktoré sú pôvodcami nepríjemného zápachu.

Kardiovaskulárne zdravie sa zlepší

 

 

Uhorky obsahujú draslík, horčík a vitamín K.

Tieto 3 živiny sú dôležité pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému.

Vitamín K pôsobí ako dôležitý faktor pri zrážaní krvi a regulácii hladiny vápnika v krvi.

Nižšie hladiny horčíka a draslíka sú spojené s vyšším krvným tlakom.

Pravidelný príjem uhoriek je výborný prírodný prostriedok na zníženie zlého cholesterolu a krvného tlaku.

Hladiny cukru v krvi sa stabilizuje

 

 

 

Uhorky obsahujú širokú škálu fenolových zlúčenín, flavonoidov a triterpénov.

Podľa výskumníkov tieto zložky pomáhajú pri kontrole vysokej hladiny cukru v krvi.

Kosti budú silnejšie

 

Uhorky obsahujú vitamín K a vápnik, ktoré sú nevyhnutné pre silnejšie kosti.

Bolo zistené, že vitamín K znižuje riziko zlomenín kostí (v dôsledku krehkosti) a tiež hrá dôležitú úlohu v absorpcii vápnika v kostiach.

Vaše dentálne zdravie sa zlepší

 

 

Uhorky obsahujú molybdén a fluorid, čo je kombinácia, o ktorej sa zistilo, že pôsobí ako prevencia zubného kazu.

Tiež ovplyvňujú vstrebávanie vápnika, ktorý je pre zuby dôležitý.

Pre hormonálnu stabilitu

Fosfor je kľúčovou živinou pre hormonálnu rovnováhu v tele.

Uhorky obsahujú približne 4% dávky fosforu pre dospelého jedinca.

Top uhorkové recepty

Osviežujúci uhorkový šalát bez sterilizácie

 

 

Potrebujeme:

3 kg uhoriek

4 veľké cibule

4 zelené papriky

4 polievkové lyžice vegety – ideálne domácej

15 dkg cukru

4 dl octu

Postup:

Uhorky nakrájajte na drobné kolieska.

Všetku zvyšnú zeleninu nakrájajte na drobné kúsky.

Všetku zeleninu zmiešajte v mise.

Pridajte vegetu, cukor aj ocot.

Počkajte pol hodiny, než všetky suroviny pustia šťavu.

Zmes v mise prikryjeme utierkou a necháme odstáť 24 hodín.

Potom zmesou naplníme do čistých pohárov a zaviečkujeme.

Skladujeme v chlade.

Ruský uhorkový šalát

 

 

Potrebujeme:

2 uhorky

Soľ, korenie

Kr. cukor

1 šalotka

2 lyžice bieleho vínneho octu

5 lyžíc smotany na šľahanie

1/2 zväzku kôpru

Postup:

Uhorky nakrájame na tenko.

Dochutíme soľou, korením a cukrom.

Premiešajte šalát z uhoriek rukami a nechajte stáť asi 5 minút, potom zlejte prebytočnú šťavu.

Šalotku nakrájame nadrobno a pridáme k uhorkám.

Pridáme aj ocot, smotanu, nakoniec kôpor a dôkladne premiešame.

Podávame k rezňom, grilovaným dobrotám, alebo len tak. Nám chutí aj s obyčajným rožkom.  výsledný vývar.

Odlúpnite šalotku a jemne kocky. Pridajte uhorky biely vínny ocot a šľahačku.

Jemne nakrájajte špízy a premiešajte pod šalátom.

Uhorkový šalát do pohárov

 

Potrebujeme:

7 šálok nakrájaných uhoriek

1 šálku nakrájanej cibule

1 šálka papriky nakrájanej

1 lyžica soli

1 šálka octu

2 lyžičky horčicového semienka

Postup:

Zmiešame všetku zeleninu a soľ, odložíme bokom. Ocot, cukor a semienka a privedieme do varu. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

Zalejeme a vložíme do chladničky. Skladujeme v chlade, vydrží až 2 mesiace.

Výborný uhorkový šalát s bielym jogurtom

 

Potrebujeme:

1 väčšiu šalátovú uhorku

1 veľkú rajčinu

½ cibule

Na zálievku:

½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)

½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru

Citrónovú šťavu

Štipku soli a čierneho korenia

Kvapku medu (voliteľné)

Postup:

Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.

Uhorkový šalát na chudnutie

Potrebujeme:

500 g uhoriek

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

1 strúčik cesnaku pretlačený

4 lyžice jablčného octu

1 lyžičku medu

Zväzok najemno nasekaného kôpru

1 lyžičku morskej soli

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Postup:

Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. V miske zmiešame s pórom alebo s cibuľou. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie, pretlačený cesnak, soľ a kôpor. Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme dochutiť podľa vlastnej chuti. Ja ho pripravujem presne takto!

Môj tip: ak nemáte cesnak, vyskúšajte ho nahradiť troškou strúhaného zázvoru, šalátik bude mať „exotickú“ príchuť. :-)

Uhorkový šalát s kyslou smotanou

Potrebujeme:

3 väčšie kusy šalátových uhoriek

Zelenú cibuľku nakrájanú na menšie kúsky

1 šálku kyslej smotany

¼ šálky jablčného octu

¼ šálky kryštálového cukru

¼ lyžičky soli

¼ lyžičky mletého čierneho korenia

½ lyžičky nadrobno nakrájaného kôpru

Postup:

Uhorky nakrájame na tenšie kolieska. Rovnako nakrájame aj jarnú cibuľku a zmiešame s uhorkou.

Zmiešame smotanu, ocot, soľ, čierne korenie, kôpor a zmiešame s so zeleninou. Necháme odležať v chladničke a pred podávaním dobre premiešame.

Uhorkový šalát podľa Číňanov

Potrebujeme:

600 g uhoriek nastrúhaných na kolieska

100 ml ryžového octu

30-40 ml vody

¾-1 lyžicu medu

1 lyžicu sójovej omáčky

1 lyžičku sézamového oleja

1 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 lyžicu sezamových semienok

Postup:

Uhorky nastrúhame a preložíme do dózy. Med rozmiešame s vodou, octom, sójovkou, pretlačeným olejom a cesnakom – ochutnáme a môžeme dosladiť alebo naopak dokyseliť. Prelejeme cez uhorky.

Nakoniec si na suchej panvici opražíme sezamové semienka a pridáme do šalátu.

Šalátik chutí inak, ako ste zvyknutí, ale ak máte radi zdravé jedlá s orientálnou chuťou, ktoré navyše aj pomôžu schudnúť, odporúčam ho. Nezabudnite, že si ho môžete perfektne vyladiť podľa vašej chuti.

Strúhaný uhorkový šalát bez varenia nálevu

Potrebujeme:

Uhorky (ja som pripravila z hadoviek)

Kryštálový cukor

Ocot

Soľ

Vodu

Poháre na zaváranie – dobre umyté

Voliteľné – kôpor

Postup:

Môžete pripraviť z troch ale aj z tridsiatich uhoriek – je to len na vás. Ja robím asi z 5 kg uhoriek.

Uhorky umyjeme , odrežeme konce a môžeme ošúpať, prípadne nechať šupu – ako ste zvyknutí robiť bežne šalát – ja ich šúpem.

Nastrúhame na hrubom strúhadle (na kolieska alebo ako zemiaky – na drobnejšie). Do pohárov navrstvíme uhorky tak, aby boli asi 0,5-1 cm pod okrajom pohára. Do pohára s objemom 700 ml nasypeme 2 lyžičky cukru, 1 lyžicu octu, 1 lyžičku soli a ja dávam aj štipku čierneho mletého korenia, prípadne aj kôpor. Potom dolejeme studenou vodou a pohár pevne zavrieme.

Sterilizujeme pri teplote 80 stupňov asi 20-30 minút. Obrátime hore dnom, necháme vychladnúť a skladujeme v komore.

Najlepšie tipy pre zdravie