Kedysi nás zo všetkých strán strašili, že vajcia škodia našej pečeni a sú plné nezdravého cholesterolu. To bol dôvod, pre ktorý mnohí ľudia vajcia v strave eliminovali, alebo celkom vylúčili. Posledné výskumné zistenia však hovoria o presnom opaku – vyzdvihujú vajcia ako zdravú a pre zdravie veľmi prospešnú surovinu. Pokiaľ netrpíte špecifickou alergiou, alebo inou chorobou, kvôli ktorej musíte vajcia z jedálnička vyškrtnúť, prečítajte si, prečo by ste ich mali konzumovať pravidelne. Toto sú úžasné účinky na vaše telo:
Váš mozog je chránený cholínom
Fosfolipidy, ktoré zabezpečujú normálnu komunikáciu mozgových buniek, pozostávajú z cholínu. Bolo klinicky dokázané, že tento konkrétny vitamín je najdôležitejším stavebným materiálom mozgu. Ak budete jesť 2 vajíčka denne, vaše telo dostane dostatok tejto živiny. Nedostatok cholínu vedie k problémom s pamäťou, pozornosťou a ďalšími kognitívnymi funkciami.
Budete mať silnejšiu imunitu
Vajcia sú bohaté na selén, látku, ktorá posilňuje imunitný systém a reguluje hormonálnu aktivitu štítnej žľazy. Už konzumácia 1 vajíčka denne sa pozitívne odrazí na zvýšení obranyschopnosti organizmu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Váš zrak sa zlepší vďaka luteínu
Nový výskum ukázal, že kuracie vajcia sú bohaté na luteín. Táto látka je zodpovedná za jasný a ostrý zrak. Nedostatok luteínu spôsobuje, že sa nahromadia deštruktívne zmeny v očných tkanivách a zrak sa nezvratne zhoršuje.
Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik
© depositphotos © depositphotos
Ak ponúknete osobe možnosť vypitia lyžice rybieho oleja alebo 2 varené vajcia, jasná väčšina uprednostní vajce. Najmä ak zistia, že obsah vitamínu D je v oboch prípadoch rovnaký. Vitamín D pomáha vápniku lepšie vstrebávať a posilňovať kosti a zuby.
Komplex vitamínov skupiny B chráni pokožku, vlasy a pečeň
© depositphotos © depositphotos
Biotín, vitamín B12 a stráviteľné výživné proteíny prispievajú k posilneniu vlasov a pokožky. Fosfolipidy obsiahnuté v kuracích vajciach podporujú elimináciu toxínov z pečene.
Riziko kardiovaskulárnych ochorení sa zníži
Napriek predchádzajúcim názorom nový výskum ukázal, že cholesterol z vajec je vyvážený fosfatidmi, takže nie je škodlivý pre naše zdravie. Tiež inhibuje produkciu cholesterolu v tele. Vajcia navyše obsahujú kyseliny omega-3, ktoré znižujú hladiny triglyceridov, čím sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Začnete strácať váhu
Vedci dospeli k záveru, že ak spojíte nízkokalorickú stravu s konzumáciou 2 vajec na raňajky, dvakrát rýchlejšie stratíte hmotnosť. Takéto raňajky vás perfektne zasýtia a dodajú telu nevyhnuté živiny, vitamíny a minerály.
Znižuje sa riziko rakoviny
Cholín, ktorý je tak nevyhnutný pre mozog, tiež znižuje riziko vzniku rakoviny. Podľa výsledkov štúdie u žien, ktorých denná výživa v zahŕňala vajíčka, sa riziko vzniku rakoviny prsníka znížilo o 18%.
Užitočné pri plánovaní detí
© depositphotos © depositphotos
B vitamíny sa podieľajú na tvorbe pohlavných hormónov. Vitamín B9 má aj iný názov: kyselina listová. S jeho pomocou sa vytvárajú červené krvinky potrebné pre výživu plodu a znižuje sa riziko mentálnej retardácie dieťaťa. To je dôvod, prečo je vitamín B9 nevyhnutný pre ženy počas plánovania tehotenstva. 1 kuracie vajce obsahuje 7,0 mcg vitamínu.
Proces starnutia sa spomaľuje
To je zrejmé z výskumu holandských vedcov. U 87% žien vo veku od 35 do 40 rokov zmizli vekové škvrny a koža sa vypla. U mužov došlo k výraznému vyhladeniu vrások okolo očí.
zdroj: brightside
Zdravé recepty z vajec
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Šunku, soľ a korenie
Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.
Fantastická vajíčková nátierka
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmeišame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Zelerová pomazánka
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g koreňa zeleru
1 vajce uvarená natvrdo
45 g pomazánkového masla
Soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.
Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom
Potrebujeme:
200 g Lučiny
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Vitamínová bomba – vajíčkový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Slávnostný šalát bez výčitiek
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
1 téglik cottage syru
50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
1-2 lyžice bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Zelenú cibuľku
Hrášok na ozdobu
Postup:
Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.
Výborný šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)
350 g mrkvy
3 vajcia uvarené natvrdo
2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno
70 – 100 g najemno nastrúhaného syra
Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy. Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu. Dochutíme a môžeme ihneď podávať.
Fantasticky chutné fialové vajíčka
Máte radi červenú repu? Vďaka nej môžete z vajec vytvoriť úžasné farebné dekorácie, ktoré sú navyše aj veľmi chutné a 100% jedlé. Všetko, čo potrebujete, je naložiť vajcia do šťavy z červenej repy. Je to úplne jednoduché a kompletný postup nájdete TU.
Zabudnite na obyčajné volské oko
Tento nápad som tiež skúsila vtedy, keď som potrebovala dať na stôl nejaké pekné pohostenie a veľa toho v chladničke nebolo. Táto našuchorená dobrotka vyzerá skvel a chutí ešte lepšie. Jednoducho vajcia rozdelíte, z bielkov ušľaháte sneh a navrstvíte ho na plech ako ostrovčeky. Na ne uložíte žĺtko a šup do rúry. Celý postup nájdete TU.
Nakladané vajíčka
K nakladaným uhorkám, čalamáde a najrôznejším dobrotkám si určite pripíšte aj tento nápad.
Potrebujeme:
10 vajec uvarených natvrdo a olúpaných
6 strúčikov cesnaku
6 ks cherry rajčín
1 papriku nakrájanú
1 cibuľu nakrájanú
Ak máte rad pálivé tak aj jednu feferónku
Nálev:
200 ml octu
1 l vody
7 guličiek čierneho korenia
7 guličiek nového korenia
2-3 bobkové listy
1 lyžicu soli
2 lyžice cukru
1 lyžicu horčičného semienka
Postup:
Je to veľmi jednoduché v hrnci zmiešame všetky prísady na nálev a necháme prevariť.
Do pohárov ukladáme vajcia a prekladáme ostatnou zeleninou. Do pohárov potom nalejeme horúci nálev a keď vyhladne, dobre uzavrieme víčkom. Ak nechcete, nemusíte voliť rôzne druhy zeleniny, stačí aj len cibuľa a cesnak.
Vychladnuté poháre vložíme do chladničky a necháme odležať 3 dni, potom si môžeme pochutnávať. Je to skutočne dobrota.