Toto rozpustím vo vode a nastriekam na paradajky: Zbohom pleseň zemiaková!

Uhorky a paradajky sú náchylné na napadnutie plesňou.

Môže dokonca zlikvidovať našu úrodu.

Niektorí používajú chemické roztoky profylakticky, aby sa vyhli zamoreniu.

 

 

Nie je to však úplne vhodné riešenie a preto vyskúšajte radšej tento prírodný postrek podľa návodu z portálu genialne.

Chcete sa tešiť zo zdravých a veľkých plodov a bohatej úrody?

Chcete sa vyhnúť napadnutiu škodcami a chorobami rastlín?

 

 

Máme pre vás jednoduché domáce riešenie.

V tomto článku sa dozviete recept na domáci postrek.

Jeho používaním budete mať istotu, že vaše plodiny budú v bezpečí.

Kvasnicový postrek

 

 

Pri pestovaní plodín v záhrade musíte počítať s tým, že vaša úroda môže byť napadnutá škodcami alebo chorobami.

Uhorky a paradajky nie sú výnimkou z pravidla, takže by ste mali vedieť, čo použiť, aby ste zabránili ďalšiemu šíreniu.

Mnoho ľudí volí ľahšiu cestu a vyberá si hotovú chémiu z obchodu.

 

 

Nie je však vhodný pre životné prostredie, ani samotné plodiny.

Je známe, že chémia preniká hlboko do rastlín a potom ju konzumujete.

Z tohto dôvodu vám odporúčame domáci a organický recept na kváskový postrek.

Ako použiť kváskový postrek?

 

 

Na prípravu vám stačí 100 g balenie droždia, ktoré rozpustite v 10 litroch vody.

Výslednú zmes premiešajte.

Roztok bude okamžite pripravený na naliatie do postrekovača a nastriekanie na rastliny.

Uistite sa, že používate iba čerstvé droždie, predávané v kockách.

 

 

Tento postrek používajte pravidelne, najlepšie raz týždenne.

Potom sa stane najúčinnejším a zabráni infekcii plodín.

Pôsobí pozitívne aj na choré rastliny, ktoré už boli napadnuté a brzdí ďalší rozvoj plesne či iných plesňových ochorení.

 

 

Prečo je potrebné striekať paradajky a uhorky?

Oba tieto druhy zeleniny sú veľmi zdravé a často sa používajú ako príloha k sendvičom alebo šalátom.

Ich pestovanie nie je náročné a vždy je fajn mať čerstvú zeleninu po ruke.

 

 

Je tu však jedno „ale“.

Paradajky aj uhorky sa často stávajú obeťou hubových chorôb.

Preto by sa mal používať pravidelný postrek, aby sa predišlo týmto problémom a stratám na úrode.

Bez nej bude ťažké udržať vaše plodiny zdravé bez napadnutia infekciami a škodcami.

 

 

Mliečny postrek s jódom

Na prípravu takéhoto roztoku je potrebné rozriediť 10 kvapiek jódu v 10 l vody. 

Potom pridajte 1 l mlieka alebo srvátky.

 

 

Poriadne premiešajte a môžete nastriekať na paradajky.

Postup by sa mal začať od okamihu kvitnutia a opakovať po 7 – 14 dňoch.

V lete, počas kvitnutia, je žiaduce aplikovať tento postrek aspoň 4 až 5-krát. 

Roztok jódu možno použiť aj na postrek iných plodín, ako sú baklažány, uhorky, zemiaky a jahody.

 

 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie