Recept som našla len dva roky dozadu a som s ním veľmi spokojná. Konečne si môže aspoň trošku (a samozrejme s mierou) pochutnať aj môj manžel trpiaci cukrovkou. V recepte je použitý med a pre niekoho možno prekvapivá prísada – chia semienka. Tie perfektne zastúpia funkciu želírovacieho prípravku.
Potrebujeme:
1500 g jahôd – ja rada chodím na samozber do Dunajskej Lužnej
300 g med kryštalizovaný (hustý med)
40 g semienka chia
Postup:
Jahody odstopkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca. Popučíme tlačidlom na zemiaky, ak chceme džem hladký bez kúskov ovocia, jahody rozmixujeme. Hrniec preložíme na plameň a dáme variť.
Keď zmes začne vrieť, stiahneme plameň a varíme ešte 15 minút. Keď sa nám začne na vrchu tvoriť pena, pridáme med a ešte 10 minút necháme prebublávať. O 10 minút pridáme chia semienka. dobre premiešame a odstavíme. Teraz môžete sledovať, ako zmes začína želírovať – hustnúť. V tejto fáze je na vás, či chcete mať džem hustejší – pridáme semienka, alebo vám vyhovuje takáto konzistencia.
Džem potom už len nadávkujeme do pohárov a sterilizujeme len do bodu varu (potrebujeme to len na to, aby nám chytili viečka).