plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je stokrát lepšie ako klasika s kryštálovým cukrom: Zdravý jahodový džem bez chémie a cukru, ktorý chutí fantasticky

Recept som našla len dva roky dozadu a som s ním veľmi spokojná. Konečne si môže aspoň trošku (a samozrejme s mierou) pochutnať aj môj manžel trpiaci cukrovkou. V recepte je použitý med a pre niekoho možno prekvapivá prísada – chia semienka. Tie perfektne zastúpia funkciu želírovacieho prípravku.

Potrebujeme:

1500 g jahôd – ja rada chodím na samozber do Dunajskej Lužnej

300 g med kryštalizovaný (hustý med)

40 g semienka chia

Postup:

Jahody odstopkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca. Popučíme tlačidlom na zemiaky, ak chceme džem hladký bez kúskov ovocia, jahody rozmixujeme. Hrniec preložíme na plameň a dáme variť.

Keď zmes začne vrieť, stiahneme plameň a varíme ešte 15 minút.  Keď sa nám začne na vrchu tvoriť pena, pridáme med a ešte 10 minút necháme prebublávať. O 10 minút pridáme chia semienka. dobre premiešame a odstavíme. Teraz môžete sledovať, ako zmes začína želírovať – hustnúť. V tejto fáze je na vás, či chcete mať džem hustejší – pridáme semienka, alebo vám vyhovuje takáto konzistencia.

Džem potom už len nadávkujeme do pohárov a sterilizujeme len do bodu varu (potrebujeme to len na to, aby nám chytili viečka).

Najlepšie recepty na dnes