zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Toto je dôvod, prečo sa oplatí jesť 4 vajcia denne!

Kedysi nás zo všetkých strán strašili, že vajcia škodia našej pečeni a sú plné nezdravého cholesterolu.

To bol dôvod, pre ktorý mnohí ľudia vajcia v strave eliminovali alebo ich celkom vylúčili.

Výskumy však hovoria o presnom opaku – vyzdvihujú vajcia ako zdravú a pre zdravie veľmi prospešnú surovinu.

 

 

Pokiaľ netrpíte špecifickou alergiou, alebo inou chorobou, kvôli ktorej musíte vajcia z jedálnička vyškrtnúť, prečítajte si vďaka portálu motywatordietetyczny, prečo by ste ich mali konzumovať pravidelne.

Toto sú úžasné účinky na vaše telo

Váš mozog je chránený cholínom

 

 

Fosfolipidy, ktoré zabezpečujú normálnu komunikáciu mozgových buniek, pozostávajú z cholínu.

Bolo klinicky dokázané, že tento konkrétny vitamín je najdôležitejším stavebným materiálom mozgu.

Ak budete jesť vajíčka denne, vaše telo dostane dostatok tejto živiny.

Nedostatok cholínu vedie k problémom s pamäťou, pozornosťou a ďalšími kognitívnymi funkciami.

Budete mať silnejšiu imunitu

 

 

Vajcia sú bohaté na selén, látku, ktorá posilňuje imunitný systém a reguluje hormonálnu aktivitu štítnej žľazy.

Už konzumácia 1 vajíčka denne sa pozitívne odrazí na zvýšení obranyschopnosti organizmu.

Váš zrak sa zlepší vďaka luteínu

 

 

Nový výskum ukázal, že kuracie vajcia sú bohaté na luteín.

Táto látka je zodpovedná za jasný a ostrý zrak.

Nedostatok luteínu spôsobuje, že  sa nahromadia deštruktívne zmeny v očných tkanivách a zrak sa nezvratne zhoršuje.

Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik

 

 

Ak ponúknete osobe možnosť vypitia lyžice rybieho oleja alebo 2 varené vajcia, jasná väčšina uprednostní vajce.

Najmä ak zistia, že obsah vitamínu D je v oboch prípadoch rovnaký.

Vitamín D pomáha vápniku lepšie vstrebávať a posilňovať kosti a zuby.

Komplex vitamínov skupiny B chráni pokožku, vlasy a pečeň

 

 

Biotín, vitamín B12 a stráviteľné výživné proteíny prispievajú k posilneniu vlasov a pokožky.

Fosfolipidy obsiahnuté v kuracích vajciach podporujú elimináciu toxínov z pečene.

Riziko kardiovaskulárnych ochorení sa zníži

 

 

Napriek predchádzajúcim názorom nový výskum ukázal, že cholesterol z vajec je vyvážený fosfatidmi, takže nie je škodlivý pre naše zdravie.

Tiež inhibuje produkciu cholesterolu v tele.

Vajcia navyše obsahujú kyseliny omega-3, ktoré znižujú hladiny triglyceridov, čím sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Začnete strácať váhu

 

 

Vedci dospeli k záveru, že ak spojíte nízkokalorickú stravu s konzumáciou vajec na raňajky, dvakrát rýchlejšie stratíte hmotnosť.

Takéto raňajky vás perfektne zasýtia a dodajú telu nevyhnuté živiny, vitamíny a minerály.

Znižuje sa riziko rakoviny

 

 

Cholín, ktorý je tak nevyhnutný pre mozog, tiež znižuje riziko vzniku rakoviny.

Podľa výsledkov štúdie u žien, ktorých denná výživa v zahŕňala vajíčka, sa riziko vzniku rakoviny prsníka znížilo o 18%.

Užitočné pri plánovaní detí

B vitamíny sa podieľajú na tvorbe pohlavných hormónov.

Vitamín B9 má aj iný názov: kyselina listová.

 

 

S jeho pomocou sa vytvárajú červené krvinky potrebné pre výživu plodu a znižuje sa riziko mentálnej retardácie dieťaťa.

To je dôvod, prečo je vitamín B9 nevyhnutný pre ženy počas plánovania tehotenstva. 1 kuracie vajce obsahuje 7,0 mcg vitamínu.

Proces starnutia sa spomaľuje

To je zrejmé z výskumu holandských vedcov.

 

 

U 87% žien vo veku od 35 do 40 rokov zmizli vekové škvrny a koža sa vypla.

U mužov došlo k výraznému vyhladeniu vrások okolo očí.

Kto by sa mal vyhýbať konzumácii vajec – alergie a tráviace problémy

Niektorí ľudia by sa mali vyhýbať konzumácii vajec, pretože sú alergickí na vaječné bielka, alebo majú tráviace problémy, ako je intolerancia bielkovín alebo zápalové ochorenie čriev.

Ľudia s galaktozémiou alebo intoleranciou fruktózy by sa mali vyhýbať konzumácii vaječného žĺtka, pretože obsahuje veľké množstvo fruktózy.

 

 

Ľudia s cukrovkou by mali byť opatrní pri konzumácii vajec, pretože žĺtok má vysoký obsah cukru a tuku, čo môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi.

Na konzumáciu vajec by si mali dávať pozor aj ľudia s ochorením srdca a vysokou hladinou cholesterolu, pretože obsahujú vysoké množstvo cholesterolu.

V takýchto prípadoch sa odporúča obmedziť množstvo vajec v strave alebo ich úplne vylúčiť.

Okrem toho by sa tehotné ženy mali vyhýbať konzumácii surových vajec alebo potravín obsahujúcich surové vajcia kvôli riziku infekcie salmonelou.

Preto je dôležité vajcia pred konzumáciou dôkladne uvariť.

Vo všeobecnosti, ak máte nejaké pochybnosti o tom, či môžete jesť vajcia, je najlepšie poradiť sa so svojím lekárom alebo dietológom.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie