plny-hrniec_transparent_negativ.png

Stačí sa držať tohto starého triku a vaše linecké pečivo bude dokonalé, ako originál z Linza: Toto je 300 rokov staré tajomstvo!

Linecké pečivo má viac ako 300 rokov a jeho domovom je Rakúske mesto Linz, kde leží aj originálny recept, ktorí v Rakúsku, ale aj v iných častiach sveta dodržiavajú do bodky aj dnes.

Linecké pečivo má viac ako 300 rokov a jeho domovom je Rakúske mesto Linz, kde leží aj originálny recept, ktorí v Rakúsku, ale aj v iných častiach sveta dodržiavajú do bodky aj dnes.

Tajomstvo lineckého pečiva

Traduje sa, že autorom receptu bol miestny cukrár, ktorý bol známy svojou exaktnosťou a presnosťou. Recept vyvinul tak, že ak sa dodrží základná alchýmia – pomer surovín, musí sa vždy každému vydariť. Do receptu zakomponoval jednoduchý pomer 3 : 2 :1, ktorý ak dodržíte, upečiete pravé linecké pečivo presne také, ako slávny cukrár z Linzu. Tento pomer hovorí o zastúpení hladkej múky, masla a cukru.

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

300 g dobre vychladeného masla

150 g práškového cukru

1 žĺtok

Postup:

Základom je cesto rýchlo zmiešať, aby sa maslo príliš nezmäklo. Do cesta pridáme aj trochu nemletého klinčeka, štipku citrónovej kôry (kvôli krajšej aróme) a rýchlo spracujeme. Cesto je dobré zabaliť do fólie a nechať odležať asi 1 hodinu v chladničke. Potom  preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovolné tvary. Koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 160 stupňov 10-15 minút. Dôležité je používať na spájanie pečiva kyselkavé džemy, aby vynikla sladkosť pečiva. Vynikajúca je aj kombinácia s domácim kyselkavým slivkovým lekvárom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-) 

Najlepšie recepty na dnes