TOTO je dôvod, prečo by ste nikdy nemali vylievať nálev z kyslých uhoriek

22

Zloženie nálevu sa líši v závislosti od receptu, ale väčšina zmesí obsahuje soľ, cukor, ocot, cesnak a cibuľu.

Medzi korenia, ktoré sa zvyknú taktoež používať patria horčičné semeno, kúpor, klinčeky či dokonca kurkuma.

Účelom zavárania uhoriek je zachovať ich dlho čerstvé, pretože soľ v náleve zabíja baktérie, ktoré sú zodpovedné za znehodnocovanie zeleniny. Nálev zo zavarených uhoriek má však aj mnohé iné alternatívne využitia, medzi ktorými najviac vyniká nasledujúcich sedem.

1. Bojuje proti páleniu záhy

S pálením záhy má veľa ľudí skúsenosti najmä po konzumácii kyslých alebo korenistých jedál.

Mohli by ste si myslieť, že vypitie nálevu z kyslých uhoriek tento problém iba zhorší, no opak je pravdou. Prekvapivo, trik je zrejme v octe, ktorý je mimoriadne kyslý. Veda dodnes nepozná spoľahlivú odpoveď na tento prekvapivý efekt, no odborníci sa domnievajú, že ocot povzbudzuje žalúdok v tvorbe prirodzených látok, ktoré pomáhajú vyrovnávať kyslosť v žalúdku.

2. Upokojuje slnkom popálenú pokožku

Mnohí z nás určite zažili veľa nepríjemných popálení letným slnkom. Okrem aloe vera v tomto prípade pomôže aj nálev z kyslých uhoriek. Aloe síce pomôže schladiť popáleniny, nálev – konkrétne ocot a soľ – odstráni svrbenie a pomôže rastu novej zdravej kože.

3. Uvoľňuje svaly

Ak vy osobne, alebo niekto vo vašom okolí pravidelne cvičí a občas dostane kŕč, určite ste už počuli o “elektrolytoch”. Zjednodučene povedané sú to stopové prvky, ktoré nás chránia pred tým, aby sme dostali kŕče vždy, keď vyvíjame zvýšenú fyzickú aktivitu. Bez nich by sa naše svaly “zblázili” a napokon celkom prestali fungovať.

Našťastie, nálev z kyslých uhoriek je elektrolytmi priam nabitý a preto pomáha našim svalom podobne, ako keby ste vo fitku pili rôzne nápoje pre športovcov.

4. Pomáha pri bolestiach hrdla

Každý z nás sa občas trápi s bolesťou hrdla. Pravdou je, že odkedy je ľudstvo ľudstvom, vymýšľa rôzne domáce recepty, ako v týchto prípadoch nášmu telu uľaviť.

Preplachovanie hrdla teplou slanou vodou je často odporúčanou kúrou na bolestivé hrdlo, pretože takýto roztok pomáha likvidovať baktérie a vyrovávanť pH v hrdle. Podobne účinkuje zohriaty nálev z uhoriek a jeho výhodou je, že jeho chuť je o čosi priajteľnejšia, ako slaná voda.

5. Čistí pripálené panvice

Ak varíte na panviciach s medeným dnom, zrejme dobre viete, aké nesmierne zložité je prinavrátiť im lesk.

Tu pomôže trocha drhnutia, a samozrejme, nálev z kyslých uhoriek! Kyselina octová, soľ a medený povrch totiž spolu reagujú a chemický proces spôsobí, že materiál opäť získa svoj pôvodný vzhľad.

6. Pomôže rastlinám

S príchodom teplých dní veľa záhradkárov trvái všetok svoj voľný čas v záhrade, kde sa starostlivo venujú rôzneym drihom rastlín a zeleniny.

Určite ste už niekedy premýšľali nad tým, ako je možné, že plody vášho suseda sú omnoho krajšie a jeho záhradke sa darí viac, ako tej vašej, hoci ste od seba vzdialení iba veľmi málo. Faktom je, že váš sused sa buď o záhradu lepšie stará, alebo používa hnojivá a prostriedky, o ktorých ste doteraz nepočuli.

V tomto smere je výborným pomocníkom práve nálev z kyslých uhoriek, ktorý pomôže pri prehnojení pôdy a dodá rastlinám všetky živiny, ktoré potrebujú. Pravdaže, treba si vopred overiť, ako na nálev budú reagovať práve vaše rastliny. Nie všetkým by totiž nálev mohol urobiť dobre.

7. Dodá chuť starým potravinám

Našli ste v chladničke starú zeleninu, ktorá je už súca na vyhodenie? Zadržte! Možno by pomohol nálev z kyslých uhoriek.

Vyschnuté mrkva, cibuľa či brokolica priam ožijú, keď ich na noc ponoríte do nálevu. Už na druhý deň budú opäť použiteľné a budú chutiť ako rýchlokvasené.

Zdroj: Little Things

Témy:


Pridajte svoj komentár