Toto chutné plnené veľkonočné pečivo si určite obľúbi celá rodina: Na cesto potrebujete len múku, vodu a soľ!

Ak túžite po novom recepte na vašom jedálničku, vyskúšajte toto plnené pečivo. 

My ho robíme vždy na Veľkú noc a podávame s údeným mäsom.

Cesto si pripravíte len z 3 surovín bez kysnutia a plnku si môžete zameniť podľa chuti.

Jednoduchý a chutný snack.

 

...

 

Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.

Potrebujeme:

3 poháre vody (600 ml)

1 ČL soli

6 šálok hladkej múky (600 g)

Na potretie:

125 g masla

100 g rastlinného oleja

Na plnku:

500 g póru

1 cibuľu

1 ČL soli

čierne mleté korenie

kajenské korenie

mletú červenú papriku

1 ČL paradajkovej pasty

4 PL rastlinného oleja

voliteľné: tvrdý syr

Postup:

Do misy si nasypeme soľ, zalejeme vodou a rozmiešame tak, aby sa všetka soľ rozpustila. 

Nasypeme múku a vypracujeme hladké kompaktné cesto. 

 

 

Preložíme si ho na pracovnú dosku, ktorú sme si pomúčili a vyformujeme do bochníka.

Potom cesto preložíme do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou.

Necháme 10 minút odpočívať. 

Následne preložíme na pracovnú dosku, vyformujeme do hrubšieho valca.

Nakrájame na 8 približne rovnakých častí. 

 

 

Každý kúsok vygúľame, uložíme na tácku a prikryjeme potravinárskou fóliou.

Do hrnca si dáme rozpustiť maslo a potom ho zmiešame s olejom.

 

 

Každú cestovú guľku rozvaľkáme na priemer asi 15 cm.

Tanier si vymastíme pripravenou zmesou oleja a masla, pričom každú placku z oboch strán potrieme. 

Vymastené placky ukladáme na seba a potom ich prikryjeme mikroténovým vreckom. 

Necháme ich odležať a medzitým si pripravíme plnku.

Pór si umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky.

 

 

Na panvicu si nalejeme 4 lyžice oleja, rozhorúčime ho a orestujeme na ňom cibuľku. 

Pridáme pór, osolíme, okoreníme pripravenými koreninami a primiešame aj paradajkový pretlak.

Opekáme do mäkka.

 

 

Zoberieme si veľkú misku, preložíme do nej pórovú plnku.

Na pracovnej doske si roztiahneme placky na čo najväčší kus. 

Po oboch protiľahlých okrajoch si navrstvíme pórovú plnku.

 

 

Môžeme navrstviť aj strúhaný syr. 

Zrolujeme smerom k sebe dovnútra a potom cez stred prerežeme.

Plnené rolky vrstvíme na vymastený plech.

Vrch potrieme zmesou masla a oleja, ktorá nám ostala.

Dáme piecť do predhriatej rúru.

Pečieme pri teplote 190 °C dozlatista. 

 

 

Hotovo.

Stačí už len nakrájať a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn