Túto tortu som sa naučila na dovolenke a odvtedy na ňu nedám dopustiť: Stačí len vyliať cesto na panvicu, potrieť krémom a máte hotovo!

Výborná torta z panvice, nemusíte ani zapínať rúru a všetko pripravíte expresne rýchlo. Ja som ju skúsila prvýkrát na dovolenke, kde nebola rúra a syn oslavoval narodeniny, odvtedy robíme pravidelne.

Čo bude potrebné?

Na základ:

  • 3 vajcia;
  • 100 gramov kr cukru;
  • 40 gramov rastlinného (slnečnicového alebo olivového) oleja;
  • 150-170 gramov mlieka;
  • 180 gramov hl. múky;
  • 2 lyžice kakaa;
  • 1 lyžička prášku do pečiva;
  • Štipka vanilínu;
  • trochu masla na vymastenie panvice

Pre krém:

  • 300 ml smotany na šľahanie (obsah tuku asi 33%);
  • 3 lyžice práškového cukru;
  • 300 gramov syra mascarpone

Na preliatie:

  • 300 ml vody;
  • 2 polievkové lyžice cukru

Pre glazúru:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

  • 100 gramov čiernej čokolády;
  • v prípade potreby 20-30 g smotany alebo masla

Postup:

Najprv pripravíme základ. Vyšľahajte v hlbokej miske vajcia s cukrom. Najprv ručne a potom šľahačom na stredných otáčkach.

Je sladká a pečená na panvici. Palacinka? Nie, torta!

Keď sa vytvorí pena, nalejte mlieko, maslo a premiešajte s metličkou.

Preosejte múku, pridajte vanilín, prášok do pečiva a kakao a vmiešajte do vaječnej hmoty, vymiešajte do homogénnej hmoty.

Je sladká a pečená na panvici. Palacinka? Nie, torta!

Suché prísady je dobré pridávať cez sitko.

Je sladká a pečená na panvici. Palacinka? Nie, torta!

Hotové cesto sa rozdelí do troch až troch častí. Predhrejte panvicu(asi 22 cm v priemere) a jemne ju namažte maslom. Nalejte jednu časť cesta na panvicu tak, aby sa rovnomerne rozotierala po povrchu. Každý kúsok sa pečie pod pokrievkou 2-3 minúty na každej strane, na strednom plameni.

Je sladká a pečená na panvici. Palacinka? Nie, torta!

Kým koláče vychladnú, pripravte zmes na preliatie. Nalejte vodu do malého hrnca, posypte cukrom, priveďte do varu, za stáleho miešania, potom vypnite a nechajte sirup vychladnúť.

Pripravte si krém. Krém by mal byť vopred vychladený v chladničke. Nalejte do misky  pridajte práškový cukor a vyšľahajte mixérom do jednotnej hmoty. Pridajte mascarpone a miešajte asi minútu.

Vyskladajte si koláč. Väčší tanier sa prikryje papierom na pečenie. Uložte prvý koláč, navlhčite sirupom a potrite krémom.

Je sladká a pečená na panvici. Palacinka? Nie, torta!

Umiestnite nasledujúci plát a postup zopakujte. Keď uložíte posledný koláč, navlhčite sirupom a polejte glazúrou. Zvyšný krém použite na potretie bokov torty.

Rozpustite čokoládu v mikrovlnej rúre, prípadne smotanu alebo maslo. Získajte výslednú glazúru. Prelejte a nechajte zaschnúť.

Je sladká a pečená na panvici. Palacinka? Nie, torta!

Ozdobíme šľahačkou.

Je sladká a pečená na panvici. Palacinka? Nie, torta!