plny-hrniec_transparent_negativ.png

Šachovnicová torta nielen pre milovníkov šachu: Vynikajúca kombinácia jemnej piškóty a tvarohového krému! Tá sa úplne rozplýva na jazyku.

Tento dezert je nielen krásny na pohľad, ale keď ho ochutnáte, určite nezostanete iba pri jednom kúsku. Jemne kyselkavá chuť s vôňou vanilky omámi všetky vaše zmysly. Ideálna torta na rodinnú oslavu!

Potrebujeme:

150 g hladkej múky

350 g kryštálového cukru

4 vajcia (oddeľte žĺtky od bielkov)

70 g kakaa

50 ml vriacej vody

50 ml rastlinného oleja

8 g prášok do pečiva

2 vrecká vanilkového cukru

štipka soli

500 g tvarohu

400 ml 33% šľahačkovej smotany

150 ml mlieka

15 g želatíny

šťava a kôra z jedného citróna

Postup:

1. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a s 50 g kakaa. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky, potom pridajte vriacu vodu a pokračujte v šľahaní. Následne pridajte 1 vanilkový cukor a 170 g cukru a pokračujte v šľahaní, kým nevznikne pružná pena.

2. Bielka s vyšľahajte so štipkou soli. Pridajte 30 g cukru a pokračujte v šľahaní, kým nevznikne hustý sneh.

3. Pomaly vložte sneh z bielkov do žĺtkovej zmesi a jemne premiešajte metličkou. Pridajte preosiatu kakaovú múku (zmes múky, prášku do pečiva a kakaa) a všetky zložky dobre premiešajte, až kým nedosiahnete homogénnu konzistenciu.

4. Tortovú formu (24 cm) si vysteľte papierom na pečenie a nalejte do nej hmotu. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňoch cca 40 minút.

5. Hotový korpus prerežte na dve polovice s hrúbkou asi 2 cm.

6. Hornú časť korpusu otočte naopak a vložte na dno tortovej misy.

7. Z druhej časti korpusu si vyrežte kruhy.

8. Tvaroh si mixérom vymixujte s 30 g cukru, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a citrónovou šťavou.

9. Tvarohový krém si prelejte do misy, pridajte 15 g želatíny a 150 ml mlieka. Vymiešajte metličkou.

10. 400 ml šľahačkovej smotany zmiešajte s 50 g cukru a vyšľahajte ručným šľahačom. Šľahačku postupne zašľahajte do tvarohového krému.

11. Na spodný korpus navrstvite časť krému a rovnomerne rozotrite. Navrch naukladajte kruhy z druhého korpusu tak, aby boli medzi nimi na striedačku prázdne miesta.

12. Opäť navrstvite časť krému a naukladajte kruhy z korpusu. Zvyšným krémom vyplňte aj prázdne miesta medzi kruhmi z korpusu. Ideálne bude, ak na tento účel použijete cukrárske vrecúško. Krém navrchu uhlaďte. Uložte do chladničky na 6 hodín.

13. Stuhnutú tortu vyberte z tortovej formy. Z papiera si nastrihajte rovnako široké prúžky so šírkou asi 2 cm a naukladajte ich navrch torty vedľa seba. Každý druhý prúžok potom odoberte. To isté spravte potom aj priečne, aby vám vznikla šachovnica. Takto pripravený povrch posypte kakaom.

14. Prúžky papiera opatrne odstráňte a ďalšími prúžkami prekryte pásy kakaových štvorcov, aby ste vytvorili novú mriežku a vytvorili vzor ako na šachovnici.

15. Môžete podávať. Prípadne vytvorte čokoládový okraj torty, pomocou papiera na pečenie, na ktorý natriete roztopenú čokoládu, prilepíte po obvode torty a keď čokoláda stuhne, papier jednoducho odstráňte. Dobrú chuť!

Videonávod nájdete TU

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes