Keď chcete potešiť dokonalým dezertom, stavte na istotu. Táto krémová torta podľa starého a rokmi overeného receptu z youtube nikdy nesklame a jej príprava je veľmi jednoduchá. Tento recept má už viac, ako 60 rokov!
Potrebujeme:
100 g masla
380 g kondenzovaného mlieka sladeného (Salko)
2 vajcia
1/4 ČL soli
1 ČL sódy bikarbóny
1 PL octu
1,5 PL kakaa
140 g hladkej múky
Na krém:
600 g kyslej smotany
2 PL práškového cukru
1 balíček stužovača
Na impregnáciu:
80 g kondenzovaného mlieka sladeného
80 ml vody
Na polevu:
100 g čokolády
40 ml mlieka
Postup:
Do misy si dáme zmäknuté maslo, pridáme vajcia, soľ a šľaháme 1 – 2 minúty. Postupne zašľahávame kondenzované mlieko a opäť šľaháme asi 1 – 2 minúty.
Následne pridáme sódu, ktorú uhasíme octom, do tejto hmoty preosejeme múku a zapracujeme mixérom. Polovicu cesta odlejeme do inej misy a pridáme doňho kakao.
Zoberieme si formu s priemerom 20 cm a vymastíme ju olejom.
Nalejeme kakaové cesto, uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 180 °C asi na 15 – 20 minút. Potom si rovnako upečieme aj druhú, svetlú polovicu cesta.
Zatiaľ čo sa pečú korpusy, pripravíme si krém.
Do misy si dáme kyslú smotanu, pridáme práškový cukor podľa chuti a šľaháme 1 – 2 minúty.
Počas šľahania zapracujeme stužovač.
V samostatnej miske si pripravíme sirup na impregnáciu korpusov. Nalejeme si do nej kondenzované mlieko, zalejeme horúcou vodou, premiešame a necháme vychladnúť.
Vo vodnom kúpeli si pripravíme polevu z nalámanej čokolády a mlieka. Vymiešame, kým nie je kompaktná a lesklá.
Okraje upečených a vychladnutých korpusov orežeme a prekrojíme ich oba na polovicu.
Začneme vrstviť tortu. Každý plát korpusu si zvlhčíme pripraveným sirupom, nanesieme vrstvu krému a priklopíme ďalším plátom korpusu. Zvyšok krému natrieme na boky torty.
Odrezky z korpusov si namrvíme a navrstvíme na krém po bokoch. Vrch torty polejeme čokoládovou polevou.
Tortu odložíme na 2 hodiny do chladničky a potom môžeme nakrájať a podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: