K receptu na túto tortu som sa dostala pred pár mesiacmi.
Urobila som ju prvýkrát pre syna na jeho narodeniny. Kedže sme robili väčšiu rodinnú oslavu, prišli aj susedia a naši kamaráti.
Torta mala taký úspech, že odvtedy som na objednávku upiekla minimálne 15 kusov.
Torta je neskutočne chutná, jemná, vláčna a šťavnatá. Navyše, môžete si krásne dozdobiť podľa svojich predstáv.
Potrebujeme:
5 vajec
200 g kr. cukor
150 g hladká múka
70 g orechy
2 polievkové lyžice voda horúca
2 polievkové lyžice olej
1 bal. prášok do pečiva
Krém:
500 g mascarpone
2 vaničky tvaroh jemný (2x 250 g)
300 g nugát (môžeme nahradiť Nutellou)
Vanilková aróma
3 polievkové lyžice práškový cukor
50 g cukor
100 ml horúca voda
Na zdobenie:
200 g mliečna čokoláda
100 ml smotana na šľahanie
2 bal Kinder Bueno
Forma na korpus 24 cm
Postup:
Začneme prípravou korpusu.
Dáme si zovrieť vodu.
Vajcia si rozdelíme na žĺtka a bielka.
Bielky vyšľaháme spolu s 200 g kr. cukru do pevného snehu.
Do misky so žĺtkami pridáme 2 PL vriacej vody a 2 PL rastlinného oleja, premiešame.
Zmiešanú žĺtkovú zmes prelejeme do bielkovej a celú zmes spojíme ručne.
Miešame zľhka, aby sa nám zmes nerozbila.
Následne zľahka ručne vmiešame hladkú múku s kypriacim práškom a pomleté orechy.
Miešame, kým nám nevznikne kompaktné nadýchané cesto.
Cesto prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie, pečieme na 170 stupňov približne 50 až 55 minút.
Necháme vychaldnúť vo forme.
Cukrový sirup:
V kastróliku zohrejeme vodu (100 ml) s cukrom (50 gramov) za stáleho miešania varíme, kým sa nám cukor úplne nerozpustí.
Plnka:
Ručným mixérom alebo robotom vymiešame na pevný krém spolu 500g mascarpone, 2bal. jemného tvarohu, práškový cukor a vanilkovú esenciu.
Nakoniec pridáme 300g rozpusteného nugátu ktorý sme nechali vychladnúť do izbovej teploty a spolu premiešame do ideálnej konzistencie (mala by bzť krémova, nestekať).
Plnku odložíme do chladničky na cca pol hodinku.
Skladanie troty:
Korpus vyberieme z formy (opatrne orežeme okraje formy, aby sa nám neroztrhal) a prerežeme rovnomerne na tri pláty.
Každý plát prelejeme sirupom, aby bol dobre nasiaknutý ale nie úplne mokrý.
Na spodný plát nalejeme 1/3 plnky, prikryjeme ďalším korpusom, opäť natrieme plnku a uložíme ďalší korpus.
Tortu obtrieme polovicou zvyšného krému na tenšie. Torta ešte nemusí byť perfektne uhladená, lebo ju budeme ešte finálne obtierať, keď nám stuhne v chladničke cca 1 až dve hodinky. Keď torta prvýkrat stuhla, už ju len dokonale uhladíme zvyšným krémom a dáme do chladničky tuhnúť minimálne na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Nakoniec tortu dozdobíme čokoládovou polevou:
Vo vodnom kúpeli zohrejeme šľahačku a rozpustíme v nej mliečnu čokoládu. Nakoniec v horúcej zmesi rozpustíme kinder bueno a ozdobíme tortu (veľmi pekne pôsobia striekance čokolády po obvode torty).
Ja som si odložila trochu krému aj na vrchné dozdobenie.
Takto ozdobenú tortu odložíme ešte na hodinku do chladničky a môžeme podávať.