Tento recept mám priamo od kamarátky z Moravy, je to skutočne fantázia, doma ich pečiem každú sobotu. :-)
Potrebujeme:
Kvások:
30 g droždia
1 lyžičku kr. cukru
100 ml vlažného mlieka
Cesto:
80 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
2 žĺtky
250 ml smotany na šľahanie
120 g zmäknutého masla alebo margarínu
500 g polohrubej múky
Trochu citrónovej kôry
½ lyžičky soli
1 vajce na potretie
Náplň:
Maková, lekvárová, tvarohová alebo orechová podľa chuti
Postup:
Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do misky nasypeme zvyšné sypké prísady – múku a soľ, následne primiešame žĺtkovo-maslovú zmes, kôru a kvások. Nakoniec do zmesi vmiešame šľahačku, ktorú sme si ušľahali zo smotany. Cesto miesime aspoň 5 minút, potom ho prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste – stačí 3/4 hodinky.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme 1 lyžičku náplne a vyformujeme do tvaru guľky. Ukladáme na plechy vymastený tukom tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane. Do stredu každej guľky urobíme jamku a potrieme celý povrch rozšľahaným vajíčkom. Potom do jamky navrstvíme makovú alebo lekvárovú či orechovú plnku a kým sa rúra zahreje, necháme ešte 15 minút odpočinúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Mária Ď.