Zabudnite na drahé potraviny, obyčajná mladá kapusta je hotový zázrak: 9 top šalátov, ktoré dajú do poriadku postavu aj zdravie!

Každý vie, že kapusta je nesmierne zdravá. Mladá kapusta je však skutočný zelený zázrak. Obsahuje najviac vitamínov, živín a minerálov, ktoré dokáže s našim telom zázraky. Mladá kapusta právom patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje množstvo cenných bioaktívnych látok a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj toľko propagovaná brokolica.

Prečo treba jesť mladú kapustu?

  • posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám
  • zásobáreň vitamínu C
  • bič na jarnú únavu
  • čistí tráviacu sústavu a udržiava zdravú mikroflóru v črevách
  • zmierňuje napätie, nervozitu a stres, pomáha pri liečbe nespavosti
  • upravuje činnosť štítnej žľazy, podporuje chudnutie
  • znižuje riziko rakoviny prsníka, pľúc, pečene, hrubého čreva a konečníka
  • u mužov zlepšuje potenciu, plodnosť a tvorbu spermií
  • šťava znižuje krvný tlak a cholesterol, lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy

Šalát z mladej kapusty – na chudnutie a pre zdravie

Potrebujeme:

1 menšia biela kapusta – mladá
2 červené papriky
1 zelená paprika
pol zeleru
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olivový olej – kvalitný
ocot, kvapku medu a mletá rasca

Postup:

Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.

Nakladaný šalát z mladej kapusty

e ľahký, lahodný a nepotrebujete špeciálny nálev, ani prísady. Oplatí sa vyskúšať, najmä ak chystáte grilovačku alebo máte na obed ťažšie mäso, po tomto šaláte vám totiž veľmi rýchlo vytrávi a nebude vám ťažko. Ja som vďaka nemu minulý rok schudla nejaké to kilo, vymeňte ho za bežné prílohy a výsledky na seba nenechajú čakať.

...

Potrebujeme:

2 väčšie hlávky mladej kapusty

2-3 väčšie mrkvy

1-1,5 lyžice horčičného semienka

1 hlávku cesnaku

1 koreň chrenu – asi 5-7 cm dlhý

Zväzok kôpru

Soľ

Voliteľné (bobkový list, čierne korenie,…)

Postup:

Kapustu nakrájame nadrobno, pridáme strúhanú mrkvu, nadrobno nasekaný kôpor, korenie a soľ (môžeme pridať aj bobkový list, nové korenie, čierne korenie). Pridáme nakrájaný chren, cesnak, horčičné semienko a miešame rukami, kým zelenina nepustí šťavu. Potom preložíme do 5 l čistého pohára na zaváranie a prikryjeme utierkou alebo gázou a gumičkou. Necháme pri izbovej teplote 24-48 hodín. Potom skladujeme v chladničke a podávame ako chutnú prílohu. U nás vydrží maximálne 4-5 dni, keď máme rodinnú grilovačku, tak aj menej. Šalátik je perfektný aj na chudnutie, doslova nakopne trávenie a pomôže vám s ťažšími jedlami.

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou!

Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku mladej kapusty

1 červenú cibuľu

2 mrkvy

Zálievka:

300 ml bieleho jogurtu

2 lyžičky medu

Štipka bieleho mletého korenia

1 lyžica horčice

1 lyžička Worcesterskej omáčky

1 lyžičku soli

2 lyžice červeného vínneho octu

Postup:

Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.

V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.

Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev

4 kilá dole, ani som nevedela ako: Tukožrútsky šalát prečistí črevá, naštartuje metabolizmus a s postavou dokáže zázraky!

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Vyskúšajte aj pikantný šalát

Potrebujeme:

Malú hlávku nastrúhanej mladej kapusty
1 strúhaná mrkva
zeler
feferónky
nasekaná rukola
kapary
olivový olej
vínny ocot
soľ
korenie

Postup:

Všetko zmiešajte a bohato pokvapkajte olejom a octom. Dôkladne premiešajte a podľa potreby dochuťte.
Nechajte dobre vychladiť. Ideálne je nechať šalát odležať cez noc. Pustí veľa chutnej, zeleninovej šťavy.

Šalát z chladničky na dobré trávenie

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku novej kapusty

3 väčšie cibule

3 mrkvy

2 pl soli

Nálev:

1,8 l vody

100 ml octu

3-4 lyžice medu

½ lyžičku čierneho korenia

1 a ½ lyžičky celej rasce

Postup:

Mrkvu nakrájame natenko a posypeme soľou. Premiešame a necháme odležať, kým kapusta pustí šťavu.

Medzitým si pripravíme nálev. Vodu zmiešame s octom, s medom a privedieme do varu. Potom pridáme rascu, korenie, necháme prevariť a potom zložíme z plameňa.

Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame na plátky.

Keď kapusta pustí šťavu vymačkáme ju (kapustu nemusíme nechať v soli dlho, chceme, aby bola ešte chrumkavá) a kapustu premiešame s mrkvou a cibuľkou. Zalejeme ešte horúcim nálevom a necháme úplne vychladnúť.

Šalát navrstvíme do čistých zaváraninových pohárov a uzavrieme, skladujeme v chladničke 3 týždne až 1 mesiac.

Polievka z mladej kapusty

Potrebujeme:

550 g mladej bielej kapusty

60 g cibule (jedna stredná)

130 g mrkvy

150 g zelenej papriky

40 g stonkového zeleru

230 g zemiakov

Olivový olej

Voda alebo zeleninový vývar

Soľ podľa chuti

Čierne celé korenie

Mletá rasca

Postup:

Kapustu a cibuľku nakrájame na jemno. Tiež nakrájame na drobno mrkvu a zeler, zemiaky klasicky na kocky. V hrnci si rozpálime trochu oleja a orestujeme cibuľu , mrkvu a zeler. Smažíme za stáleho miešania asi 2 minúty.

Pridáme papriku a smažíme ďalšie 2 minúty.

Potom pridáme zemiaky a kapustu.Premiešame a zalejeme vývarom. Osolíme, pridáme korenie podľa chuti a varíme do mäkka asi 20 minút.

Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu

Kapustový šalátik na chudnutie a proti nafukovaniu: Dajte si ho k hlavnému chodu a máte istotu, že vám nebude ťažko!

Potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno

Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)

4 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

1 lyžičku morskej soli

Celá rasca

¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Voliteľné – štipka zázvoru

Postup:

Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!

Ľahký šalát ako z KFC

Potrebujeme:

1/2 hlávku bielej kapusty

1 ks mrkvy

1 malú cibuľku

200 g bieleho jogurtu

40 ml vínneho octu

1 lyžicu citrónovej šťavy

2 lyžice kryštálového cukru

1 lyžičku soli

Štipku čierneho mletého korenia

Postup:

Kapustu nakrájame aj cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame. Majonézu zmiešame s cukrom, soľou, korením, citrónovou šťavou a octom. Potom zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme odstáť hodinku-dve v chladničke.

Kapustový šalát s repu na chudnutie a dávku vitamínov

Potrebujeme:

100 g hlávkovej kapusty

1 stredne veľkú červenú repu (uvarenú)

1 mrkvu

1 jablko

citrónovú šťavu

(bylinky a koreniny podľa chuti)

– aby vás šalát viac zasýtil, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom.

​Postup:

Zeleninu aj jablko pokrájajte na tenšie prúžky, prípadne použite strúhadlo.

Premiešajte v miske a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Pred podávaním nechajte šalát chvíľku odpočívať v chladničke.

Ak si pripravíte šalát na večeru, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom pokrájaným na kúsky.