TOP šaláty z červenej repy: Zdravé a chutné recepty, ktoré si určite uložte!

Zima je plná nástrah a virózy číhajú na každom kroku. Preto je ešte viac potrebné nabiť telo vitamínmi a obrniť sa tak proti prípadnému prechladnutiu, či chrípke. Existuje mnoho výživových doplnkov, ale najlepšie je zabezpečiť telu výdatný prísun vitamínov v podobe stravy. Tieto šaláty z červenej repy vám s tým pomôžu, preto si recepty určite uložte a vyskúšajte!

простой салат со свеклой и сыром

Cvikla sa dá kombinovať na mnoho spôsobov. Vyskúšajte ktorý vám zachutí najviac.

простой салат со свеклой и сыром

Pri šalátoch z červenej repy je dôležité najmä to, aby ste ju kombinovali s prísadami, ktoré podčiarknu jej sladkú chuť.

Pár cenných rád predtým, ako začnete s prípravou

Aby ste si šaláty z červenej repy vychutnávali čo najviac, je dobré poznať pár pravidiel, vďaka ktorým bude váš šalát ešte chutnejší. Repa sa dá konzumovať surová, ale aj pečená.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pečenie jej prospieva a bude chutiť ešte lepšie. Preto si ju ako prvé upečte zabalenú v alobale.

простые салаты со свеклой

Vlašské orechy ošúpte a chvíľu povarte vo vriacej vode. Potom osušte a nasucho opražte na panvici. Až potom zmiešajte s ostatnými prísadami.

простой салат с вареной свеклой

Sušené slivky vyberajte najmä také, ktoré sú väčšie a mäkké.

простой салат из свеклы

Namiesto majonézy skúste použiť kyslú smotanu s nízkym obsahom tuku. Cesnak prelisujte 10 minút predtým, ako ho pridáte do šalátu a zmiešate s ostatnými surovinami. Bude ešte výživnejší.

Šalát z červenej repy s vlašskými orechmi

 

простые салаты из свеклы

Potrebujeme:

400 g červenej repy     

100 g sušených sliviek    

2 PL vlašských orechov     

2 strúčiky cesnaku     

3 PL kyslej smotany (10% tuku)

Postup:

Na panvici si nasucho opražte vlašské orechy. Tie najkrajšie odložte na ozdobenie šalátu, ostatné pomeľte na mlynčeku. Sušené slivky zalejte vriacou vodou a nechajte ich namočené 2 minúty. Potom zlejte vodu. Slivky nenamáčajte príliš dlho, aby neboli vodnaté. Nakrájajte ich na menšie kúsky. Repu si postrúhajte na hrubom strúhadle. Potom ju zmiešajte so slivkami, orechmi a pridajte prelisovaný cesnak. Dobrú chuť!

Jednoduchý šalát z repy, syra a vajec

 

рецепт простого салата со свеклой

Šalát s repou a vajcami je dobrou voľbou pre ľahkú večeru: zasýti, zlepší trávenie, naštartuje metabolizmus a vajíčka vám poskytnú dostatok bielkovín.

Potrebujeme:

200 g tvrdého syra

2 uvarené vajcia

1 uvarená alebo upečená cvikla

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice kyslá smotana 10% tuku

korenie, bylinky a soľ podľa chuti

Postup:

Repu uvaríme alebo upečieme, potom ju olúpeme a nastrúhame. Nastrúhame na strednom strúhadle.

Ošúpané vajce olúpeme a nakrájame na kocky. Pridajte pretlačený cesnak.

Zmiešajte všetky prísady, pridajte korenie a soľ, kyslú smotanu, nakrájané bylinky. Nechajte šalát odležať v chladničke, podávajte.

Šalát ktorý vám pomôže schudnúť

Tento ľahký šalát je výbornou večerou. Dobre sa najete a nebude to mať žiadny vplyv na vašu postavu.

свекольный салат с морковью

Potrebujeme:

1 mrkva

1 červená repa

1 strúčik cesnaku

olivový olej

1/2 citróna

soľ

Postup:

Olej zmiešajte s pretlačeným cesnakom, soľou a citrónovou šťavou a nechajte chvíľku odstáť. Repu aj mrkvu nastrúhajte na hrubo a zmiešajte. Pridajte ochutený olej.

Šalát proti vírusom pre lepšiu imunitu

Tento šalát si doprajte hlavne v chladnom počasí, keď je zvýšené riziko infekcií. Vďaka vitamínom zo zeleniny a chrenu bude váš organizmus pripravený čeliť nákaze.

свекольный салат с хреном

Potrebujeme:

1 mrkva

20 čerstvých koreňov chrenu

1 červená repa

1/2 ČL cukru

soľ podľa chuti

2 PL kyslej smotany s obsahom tuku 15 – 20%

Postup:

Korene chrenu si očistite a nastrúhajte na jemno. Premiešajte s kyslou smotanou, pridajte soľ a cukor. Očistite si repu a mrkvu a nakrájajte na tenké prúžky. Všetko spolu zmiešajte a podávajte.

Šalát s červenou repou a kuracím mäsom

Výdatný šalát s harmonicky nakombinovanými ingredienciami, ktorý si určite obľúbite. Hodí sa aj na slávnostný stôl a tá chuť vás dostane!

свекольный салат с курицей

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

1 PL slnečnicového oleja

500 g hlávkovej kapusty

1 mrkva

1 červená repa

3 – 4 PL majonézy

soľ, mleté čierne korenie, prípadne iné korenie na kurča podľa chuti

Postup:

Kuracie prsia si nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a opečieme na slnečnicovom oleji. Necháme vychladnúť. Kapustu si nakrájame na tenké rezance, osolíme a dôkladne premiešame.

Mrkvu a červenú repu si nastrúhame na hrubo a zmiešame s kapustou. Pridáme kuracie kúsky, majonézu, zamiešame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Zdravý zemiakový šalát

Namiesto šalátu s majonézou: Ľahký šalát z červenej repy a zemiakov!

Potrebujeme:

300 g uvarenej červenej repy

300 g zemiakov uvarených v šupke

2 vajcia uvarené natvrdo

1 červenú cibuľu

Na zálievku:

150 ml bieleho jogurtu

Niekoľko kvapiek olivového oleja

Soľ, čierne mleté korenie

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Postup:

Uvarenú vychladnutú repu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.

Rovnako ošúpeme zemiaky a pretlačíme ako na šalát. Vajcia nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. V inej miske zmiešame prísady na zálievku a tú zmiešame so šalátom. Môžeme ihneď podávať.

Vajíčkový šalát z červenej repy

Potrebujeme:

300 g varenej červenej repy

2 vajcia uvarené natvrdo

80 g strúhaného syra

3 lyžice bieleho jogurtu

Štipku soli

Červenú papriku

Čierne mleté korenie

Voliteľné:

1 strúčik cesnaku

Drvené vlašské orechy

Zavárané uhorky

Zmes korenín podľa chuti

Postup:

Varenú repu nakrájame na malé kocky a preložíme do šalátovej misy. Pridáme syr a vajcia nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a paprikou, Nakoniec pridáme majonézu a dôkladne premiešame.

V takomto stave má šalát skôr neutrálnu chuť. Výborne sa k nemu však hodia aj ďalšie ingrediencie.

Podávame inheď a každú porciu môžeme ozdobiť strúhaným syrom, sterilizovaným hráškom, kukuricou a čerstvými bylinkami. Výsledok tak bude hýriť krásnymi farbami.

Bomba šalát na chudnutie

Potrebujeme:

1 uvarenú stredne veľkú červenú repu

1 mrkvu

1 jablko

100 g hlávkovej kapusty

Citrónovú šťavu

Postup:

Zeleninu aj ovocie nakrájame na tenké prúžky, prípadne môžeme nastrúhať na strúhadle. Zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Podávame ako prílohu, desiatu, alebo večeru. Môžeme dochutiť koreninami podľa chuti. Kombinácia použitej zeleniny dokáže skvele prečistiť tráviacu sústavu a teda pomôže pri zdravom chudnutí. Navyše, vitamíny, ktoré obsahuje, vám pomôžu v zdraví prekonať chladné dni.

Ruský šalát z červenej repy

Potrebujeme:

1 ks červenej repy (surovej)

kúsok zeleru

1 ks lahôdkovej cibuľky

1 kyslá smotana

1 syr Lučina v kocke (prípadne iný roztierateľný syr)

Soľ, korenie

1 lyžica octu balcamico octu

Postup:

Repu a zeler som nastrúhala nahrubo, pridala som nakrájanú cibuľku, kyslú smotanu, syr, trochu soli, korenie a ocot – premiešať, ochutnať a prípadne dochutiť. Šalát je naozaj výborný a dokonca sa zalizujú aj tí, ktorým repa inak nechutí. Dávame ho aj na chlebíčky!

Šalát zo surovej červenej repy

Tento jednoduchý a zdravý čerstvý šalát je pripravený v priebehu niekoľkých minút a je ideálnou prílohou k mastným a ťažkým jedlám, pretože výrazne zlepšuje trávenie.

Potrebujeme:

červenú repa

10 dkg vlašské orechy

tri strúčiky cesnaku

mrkvu

tri polievkové lyžice majonézy alebo bieleho jogurtu

Postup:

Očistíme mrkvu a červenú repu a obe nastrúhame.

Pridáme pretlačený cesnak a premiešame.

Pridáme aj nasekané orechy.

Nakoniec vmiešame aj majonézu.

Šalát s čerstvou červenou repou a jablkami

Tento zeleninovo-ovocný šalát je obzvlášť populárny medzi tými, ktorí chcú schudnúť a stravovať sa zdravo. Okrem toho je bohatý na vitamíny a sladko-kyslé jablko fantasticky dopĺňa typickú nasládlu chuť červenej repy.

Potrebujeme:

červenú repu

tri lyžičky citrónovej šťavy

dve stredne veľké jablká

jednu polievkovú lyžica medu

jednu lyžicu rastlinného oleja

zelené bylinky na dochutenie (petržlen, kôpor, bazalka)

Postup:

Ošúpeme červenú repu,  jablko môžeme šúpať, alebo necháme aj so šupkou a oboje nastrúhame.

Pridáme med,  citrónovú šťavou a nechám 10 minút marinovať.

Nakoniec pridáme olej a bylinky, mierne osolíme.