plny-hrniec_transparent_negativ.png

Top recepty tohtoročnej cuketovej sezóny: Zbierka 11 najlepších receptov na sladké aj slané pochúťky!

Výborná zbierka receptov z cukety. Skúšali ste niekedy napríklad sladký cuketovo-zázvorový džem, alebo slanú cuketovú tortu? Toto sú najlepšie recepty tejto sezóny – oplatí sa vyskúšať každý jeden.

Cuketový džem

Potrebujeme:

1 kg zelená cuketa

330 g cukor kryštálový

2 ks citrón

Zázvor – 4 cm

Postup:

Cukety ošúpeme a nakrájame na kocky. Zasypeme ich cukrom, zalejme šťavou z 2 väčších citrónov a nechala dusiť.

Cuketu nepodlievame, pretože sama má v sebe veľa vody, takže pustí dostatok štavy.

Keď je cuketka uvarená do mäkka, tesne pred jej vystavením zo sporáka do nej pridáme nakrájaný zázvor. Zmes som nechala chvíľu chladnúť a rozmixovala som ju v mixéri. Džem som sterilizovala po dobu 5 minút od začiatku varu. Hotový džem dávkujeme do sterilizovaných pohárov.

Cuketové placky s náplňou

Úplne fantastické cuketové placky s náplňou: Recept od tetušky z našej dediny!

Potrebujeme:

1 väčšiu cuketu

2 vajcia

1 zemiak

1-2 strúčiky cesnaku

50 g strúhaného syra

Hladkú múku 2-3 alebo lyžice podľa potreby

Soľ, korenie, štipku pálivej papriky

Náplň:

Kyslá smotana

Syr v črievku

Strúčik cesnaku

Strúhaný syr

Zelená cibuľka nasekaná nadrbno

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Cuketu ošúpeme (ak je mladá nemusíme), nastrúhame a osolíme – necháme pár minút vypotiť a potom zlejeme šťavu. Pridáme strúhaný zemiak, syr, pretlačený cesnak, vajcia a múku tak, aby nám vznikla konzistencia cesta. (do cesta môžete pridať aj strúhaný zeler alebo mrkvu, nebojte sa experimentovať, tieto placky sa nedajú pokaziť).

Z cesta dávkujeme na panvicu menšie placky, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista.

Z cuketový placiek odstránime servítkou prebytočnú mastnotu. Na tanier dáme polovicu placiek a natrieme omáčkou zo smotany, syrov (strúhaného aj taveného) cibuľky a cesnaku. Prikryjeme zvyšnými plackami a môžeme podávať. Je to dobrota!

Lahodný cuketový koláč s kyslou smotanou

thumb-840x440 (1)

Áno, z cukety môžete pripraviť aj vynikajúce dezerty. Napríklad tento jednoduchý a úžasne lahodný čokoládový koláč.

Potrebujeme:

2 ks cukety

2 vajcia

300 g hladkej múky

100 g kyslej smotany

100 g masla

6 lyžíc kakaového prášku

1 šálku kryštálového cukru

1 a ½ lyžičky prášku do pečiva

10 g vanilkového cukru

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom. Do hmoty jedno po druhom vmiešame vajcia za stáleho šľahania. Pridáme smotanu a múku zmiešanú s kakom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom.

Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame na strúhadle. Necháme približne 15 minút stáť – kým sa zelenina „vypotí“.

Z cukety zlejeme prebytočnú šťavu a vmiešame ju do kakaového cesta. Cesto navrstvíme do vymastenej formy na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.

Cuketa zapečená so smotanovou omáčkou

Cuketa zapečená so smotanovou omáčkou

Potrebujeme:

3 ks mladej cukety

50 g masla

100 g sladkej smotany

2 vajcia

1 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne korenie a sladkú papriku podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame ju na tenké kolieska. Kolieska posypeme soľou a necháme 15 minút vypotiť. Potom odstránime prebytočnú tekutinu.

45a6c0e08c1629a24dd76e69827b81d9_view_l

Zmäknuté maslo zmiešame so smotanou, vajciami a pretlačeným cesnakom.

Dochutíme soľou a korením.

Formu na pečenie vymastíme olejom alebo maslom a vyložíme kolieskami cukety. Cuketu prelejeme omáčkou, posypeme červenou paprikou a podľa chuti ešte môžeme osoliť a okoreniť.

2b38ee639f1a7173e35808809159009e_view_l

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 30 minút.

Cuketové fašírky z rúry

Chutia ako vyprážané a pripravíte ich takmer bez oleja: Fantastické cuketové fašírky so syrom pečené v rúre!

Potrebujeme:

3 mladé cukety

2 vajcia

200 g najemno nastrúhaného syra

200 g syru feta

3 strúčiky cesnaku

Strúhanku

2-3 lyžice hladkej múky

Zväzok kôpru

Soľ, korenie, červenú papriku

Postup:

Cuketu a kôpor umyjeme. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme 15 minút odležať, aby sa uvolnila voda. Tú scedíme a pridáme strúhaný syr a aj rozdrobený syr feta.

Pridáme vajcia, najemno nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, soľ, korenie, papriku a múku. Všetko dôkladne premiešame a zo zmesi tvoríme guličky, ktoré obalíme v strúhanke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Roztlačíme rukou tak, aby vznikol tvar fašírky.

Fašírky pokvapkáme trochou oleja a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia obrátime.

Zmes môžete aj vypražiť, no rozhodne odporúčam pečenú ľahšiu verziu.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

thumb-840x440

Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety

200 g jogurtu

2 lyžice hladkej múky

1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžičku červenej papriky

Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Ľahká cuketová roláda

Zabudnite na vyprážané placky z cukety: Cesto len vylejte na plech, zrolujte a máte super chutnú letnú chuťovku bez zrnka múky!

Potrebujeme:

2 cukety

5 vajec

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

Soľ a korenie

Na náplň:

200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)

100 g šunky nakrájanej na plátky

Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia

Postup:

Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak,  syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.

Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.

Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.

Cuketovo-syrové guľky

Šťavnaté cuketovo-syrové guľky

Potrebujeme:

Na náplň:

1 cuketu

3 stúčiky cesnaku

Lyžičku soli

Čierne mleté korenie

1 vajce

100 g nastrúhaného tvrdého syra

4 lyžice strúhanky

Na obaľovanie:

3 lyžice hladkej múky

5 lyžíc strúhanky

1 vajce

Postup:

Cuketu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nahrubo. Osolíme a necháme chvíľku odstáť, kým cuketa nepustí šťavu.

Prebytočnú tekutinu odstránime, pridáme syr, strúhanku, cesnak, vajce, korenie a soľ. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame.

Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v klasickom trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka).

Vyprážame na oleji, kým guľky nie sú na povrchu zlatisté. Prebytočný olej odstránime pomocou servítky.

Cuketové rolky s kuracím mäsom

Potrebujeme:

Mladú cuketu alebo tekvicu

1 ks kuracích pŕs

2 strúčiky cesnaku

50 strúhaného tvrdého syra

Paprikovú omáčku (nie pikantnú)

Lístky bazalky

Soľ

Čierne mleté korenie

Olivový olej

Postup:

Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm.

Plech vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň plátky cukety. Každý plátok pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 180 stupňov piecť cca 5-7 minút. Cuketa bude potom mäkšia, šťavnatejšia a bude sa nám s ňou ľahšie pracovať.

Medzitým nakrájame kuracie mäso na tenké plátky, osolíme, okoreníme a preložíme do misky spolu s prelisovaným cesnakom. Mäso necháme chvíľu marinovať.

Cuketu vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Na každý kúsok cukety uložíme plátok mäsa, strúhaný syr, lístky bazalky a trochu omáčky.

Plátky cukety zrolujeme a upevníme pomocou špajlí. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.

Naša skvelá letná večera je hotová!

Jednohubky z cukety namiesto obložených chlebíkov

V lete zabudnite na obložené chlebíky a jednohubky z pečiva: Zapečené cuketové kolieska so smotanou a syrom sú ľahšie a ešte chutnejšie!

Potrebujeme:

1-2 cukety

150 g strúhaného syra

1-2 strúčiky cesnaku

Kyslú smotanu (môžete zmiešať s majonézou, prípadne použiť len majonézu)

1 väčšiu paradajku

Voliteľné: Šunka, saláma, slaninka….

Postup:

Cuketu umyjeme, nemusíme šúpať a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 – 1,5 cm. Cuketové kolieska uložíme na plech vymastený, alebo vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a potrieme zmesou smotany, majonézy, syra a pretlačeného cesnaku. Môžeme pridať ľubovolné koreniny a jednoducho natrieme na kolieska cukety. Nakoniec uložíme na vrch koliesko paradajky a môžeme ešte posypať strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minút.

Rýchla cuketová torta

Rýchla cuketová torta podľa môjho receptu

Potrebujeme:

1 kg cukety

5 vajec

1 šálku (250 ml) hladkej špaldovej múky (môžete nahradiť celozrnnou)

300 g paradajok

350 g bieleho jogurtu

10 g pretlačeného cesnaku

10 g zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno

150 g strúhaného syra

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame. Necháme chvíľu odstáť a potom vytlačíme prebytočnú šťavu.

Pridáme 5 vajec, soľ, čierne mleté korenie a dobre premiešame. Potom pridáme múku a vypracujeme jednodtné cesto, ktoré by malo mať konzistenciu ako cesto na lievance.

Na panvici zahrejem olej a vyprážame na ňom jednotlivé placky – tie poslúžia ako pláty na našej slanej torte. Placky vyprážame z oboch strán dozlatista (ja som použila panvicu s priemerom 22 cm a vyšlo mi 7 placiek).

SGm1CWzPlBw

Kým sa placky smažia, pripravíme si náplň. Paradajky nakrájame na tenké plátky. V miske zmiešame jogurt s pretlačeným cesnakom a dochutíme soľou a korením. Do jogurtového krému môžete pridať korenie a bylinky podľa svojej chuti.

Potom začneme vrstviť tortu. Na cuketovú placku nanesieme krém, uložíme plátky paradajok, posypeme syrom a zelenou cibuľkou a prikryjeme ďalšou plackou. Takto pokračujeme, až kým neminieme všetky prísady.

IU3ZSzLOvl0

Pc7D7scLeok

mJ8t11ydlNU

Nakoniec môžeme ozdobiť zvyšným krémom. Servírujeme ako klasickú tortu.

Najlepšie recepty na dnes