Pankreas má v tele dve dôležité funkcie: tráviacu a hormonálnu. Tento orgán syntetizuje enzýmy, ktoré sa podieľajú na trávení potravy a produkuje hormóny riadiace metabolické procesy. Dnes sa vďaka portálu kolizhanka dozviete, ktorých 9 potravín mu prospieva a preto by sme ich mali zaradiť na svoj pravidelný jedálniček.
Tento orgán syntetizuje bielkoviny (enzýmy), ktoré sa podieľajú na trávení potravy a produkuje hormóny riadiace metabolické procesy. Okrem toho žľaza produkuje pankreatickú šťavu, ktorá je potrebná v mechanizme trávenia bielkovín a tukov.
Ak žľaza zistí pri svojej práci problémy, existuje riziko výskytu a progresie cukrovky.
Brokolica
Ak chcete vyťažiť maximum živín z brokolice, mali by ste ju konzumovať mierne podusenú. Vyberte ju hneď, ako má krikľavo zelenú farbu.
Jogurt
Tento fermentovaný mliečny výrobok obsahuje cenné probiotiká, ktoré posilňujú imunitný systém a optimalizujú prácu celého gastrointestinálneho traktu. Pre pankreas bude užitočný jogurt s minimálnym obsahom tuku a bez prídavných látok v potravinách (farbivá, arómy, látky zvýrazňujúce chuť).
Tekvica
Tekvica má cenné vlastnosti neutralizácie kyseliny chlorovodíkovej, má jemnú a mäkkú štruktúru a neobsahuje veľké množstvo vlákniny.
Okrem toho obsahuje karotén, draslík (K), vitamíny skupiny B, horčík (Mg), meď (Cu), železo (Fe) a peptidy.
Je ako stvorená pre ľudí trpiacich na pankreatitídu.
Sladké zemiaky bataty
Tvar sladkého zemiaka pripomína tvar pankreasu a dá sa povedať, že ho chráni. Zaisťuje pomalý transport cukru do krvi a odstraňuje nadmernú záťaž z tráviaceho systému.
Topinambur
Chutí podobne ako sladký zemiak a jeho nadzemná časť, ktorá rastie až do výšky 2 – 4 metrov, vyzerá ako slnečnica. Jeho konzumácia pomôže normalizovať metabolické procesy a zmierniť zápal v žľaze.
Šťava z tohto koreňa zabraňuje progresii cukrovky a slúži ako prevencia sprievodného problému – aterosklerózy.
Čučoriedka
Jej bobule sú mimoriadne užitočné pre tých, ktorí trpia cukrovkou. Čaj z listov čučoriedky a bobúľ znižuje hladinu cukru v krvi a optimalizuje činnosť pankreasu.
Ak budete jesť čučoriedky, môžete zničiť ložiská zápalu v tele, vyčistiť pečeň, stimulovať vylučovanie žlče. V akútnej fáze pankreatitídy sa čučoriedky môžu jesť iba v mletej forme a po tepelnom spracovaní.
Pohánka
Pri problémoch s pankreasom lekári odporúčajú minimalizovať sacharidovú zložku stravy, takže pokrmy z pohánky budú veľmi užitočné. Pohánka je navyše bohatá na rastlinnú vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie, čistí črevá a odstraňuje toxické zlúčeniny z tela.
Pohánka je povolená od 5. dňa po začiatku diéty pri pankreatitíde a mala by sa z nej pripraviť jemná kaša. Toto jedlo by sa malo jesť bez soli, cukru a masla.
Červené hrozno
Je vynikajúcim zdrojom resveratrolu – antioxidantu, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi. Posilňuje cievy a minimalizuje zápal.
Koreň sladkého drievka
Táto rastlina sa využíva pri mnohých chorobách a je užitočná aj pre pankreas. Koreň je silné protizápalové činidlo, zmierňuje bolesť a opuch pri pankreatitíde.
Pankreas je potrebné chrániť už od mladého veku, nepreťažovať ho nesprávnou výživou a negatívnym dopadom zlých návykov. Je užitočné zaviesť do stravy vyššie uvedené produkty, ktoré mu pomáhajú.
Doprajte mu očistu a zaraďte do svojho jedálnička chutné a zdravé produkty, zeleninu a korene. Je predsa jednoduchšie predchádzať chorobe, ako ju neskôr liečiť.