Z prvej úrody sliviek vždy robím tento koláčik: Na točený „slivkáč“ s makom si pýta recept každý, kto ho ochutná!

Hneď ako dozrejú slivky v záhrade, pustím sa do tohto koláčika. Robím ho aj s marhuľami a drobným ovocím, ale so slivkami je najlepší!

Hneď ako dozrejú slivky v záhrade, pustím sa do tohto koláčika. Robím ho aj s marhuľami a drobným ovocím, ale so slivkami je najlepší!

Potrebujeme:

350-400 g hladkej múky

2 lyžičky sušeného droždia

Štipku soli

60 g kr. cukru

150 ml teplého mlieka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 g zmäknutého masla

1 celé vajce

1 žĺtok

Na náplň:

100 g mletého maku

80 ml horúceho mlieka

1 lyžicu slivkového lekváru

1-2 lyžice brandy alebo rumu

Pár kvapiek vanilkovej arómy – voliteľné

50 g kr. cukru

Ďalej:

Slivky rozkrojené na polovice

Postup:

V jednej miske zmiešame suché prísady a v druhej mlieko, rozpustené maslo, vajce a žĺtok. Obe hmoty zmiešame a vymiešame hladké jednotné cesto. Potom cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme podkysnúť. (Na prípravu cesta môžete použiť aj čerstvé droždie – 20 g rozpustíme v mlieku, pridáme cukor a necháme vyjsť kvások, potom pridáme ostatné prísady a vypracujeme jednotné cesto).

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika .Obdĺžnik by mal mať rozmery asi 30×40 cm. Pozdĺžne rozrežeme na 3 pásy .

Na náplň zabaríme mak horúcim mliekom. Pridáme ostatné prísady na náplň, necháme vychladnúť a potom náplň navrstvíme do stredu každého pásu. Stočíme, vďaka čomu nám vzniknú 3 dlhé šúľky s náplňou uprostred.

Pripravíme si tortovú formu, ktorú vymastíme maslom. Jednotlivé šúľky stočíme do formy tak, aby nám vytvorili tvar akéhosi slimáka. Do medzier medzi rolkami uložíme slivky prekrojené na polovice. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov asi 50 minút. Keď je koláčik na povrchu zlatistý, vyberieme ho z rúry, posypeme práškovým cukrom a keď vychladne, môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: prstohvatsoli