Skvelý tip, ako si vychutnať palacinky trochu inak, ako ste zvyknutí. Pripravte si ich ako vynikajúci koláč s lahodnou tvarohovou náplňou a smotanovou polevou.
Potrebujeme:
Na 10-12 palaciniek:
350 ml polotučného mlieka
2 vajcia
1. bal vanilkového cukru
1 šálku minerálnej vody (200 – 250 ml)
350 g hladkej múky
60 g kryštálového cukru
3 lyžice rastlinného oleja
½ lyžičky prášku do pečiva
Náplň:
600 g hrudkovitého tvaru s nižším obsahom tuku
1 vajce
2 lyžice medu (prípadne podľa chuti/môžeme nahradiť cukrom)
Hrsť hrozienok
1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
Na vrch:
3 vajcia
1 lyžicu medu
80 g kyslej smotany
1 lyžičku vanilkovej arómy (príp. 1 bal. vanilkového cukru)
Formu s priemerom 26 cm
Postup:
Vajcia vymiešma s cukrom a postupne primiešavame múku. Pomaly pridávame do zmesi mlieko a nakoniec aj minerálku. Metličkou vymiešame tak, aby v zmesi neboli hrudky.
Cesto odložíme bokom a necháme stáť približne 20-30 minút. Potom pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor a olej. Z cesta pečieme na panvici jednotlivé palacinky (nie je nutné vyprážať na oleji, keďže sme olej pridali do cesta). Palacinky by nemali príliš tenké,a by sa s nimi dalo pracovať a netrhali sa.
Pripravíme si náplň. Tvaroh vymiešame metličkou alebo šľahačom s ostatnými prísadami a touto zmesou plníme palacinky. Zmes môžeme naniesť do stredu každej palacinky alebo navrstviť na celý povrch a spájať vždy 3 palacinky dohromady. Metóda je len na vás.
Formu na pečenie vymastíme maslom a ukladáme do nej palacinky tak, že vytvárame tvar slimáka.
Na takto vyplnenú formu navrstvíme smotanu zmiešame s vajíčkami, medom a vanilkou. Pečieme pri teplote 190 stupňov 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: recipesdays