Tirolský závin s jablkami: Fantasticky jemný a lahodný dezert, ktorý treba vyskúšať!

143

Cesto na jeho prípravu je úplne jednoduché a zvládne ho skutočne každý. Neváhajte ho vyskúšať s rôznymi náplňami – orechovou, tvarohovou či makovou. U nás doma je najpopulárnejšia práve jablková náplň.

Potrebujeme:

250 g hl. múky

6 lyžíc rozpusteného masla

1 vajce

1/2 bal. prášku do pečiva

2 lyžice práškového cukru

125 ml vlažného mlieka

Na potretie:

1 vajce

Náplň:

700 g nastrúhaných jabĺk (čo najkyslejších)

Škoricový cukor

Strúhanka

Postup:

Najskôr si v miske rozmiešame tekuté prísady – maslo s mliekom a vajíčkom. Pridáme aj cukor a nakoniec postupne aj sypké prísady. Vypracujeme hladké jednotné cesto, ktoré necháme 20-30 minút odpočívať v chladničke.

Cesto potom rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na čo najtenší plát. Rozmeri by mali sedieť na plochu plecu na pečenie. Stred posypeme trochou strúhanky a na strúhanku navrstvíme náplň (jablká dobre vymačkáme zo šťavy a zmiešame s 2-3 lyžicami opraženej strúhanky/alebo orechmi a škoricovým cukrom). Okraje cesta preložíme cez náplň a konce zľahka podhrnieme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na vymastenom plechu pri teplote 180 stupňov 40-45 minút. Po upečení potrieme zľahka rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Témy:


Pridajte svoj komentár