Cesto na jeho prípravu je úplne jednoduché a zvládne ho skutočne každý. Neváhajte ho vyskúšať s rôznymi náplňami – orechovou, tvarohovou či makovou. U nás doma je najpopulárnejšia práve jablková náplň.
Potrebujeme:
250 g hl. múky
6 lyžíc rozpusteného masla
1 vajce
1/2 bal. prášku do pečiva
2 lyžice práškového cukru
125 ml vlažného mlieka
Na potretie:
1 vajce
Náplň:
700 g nastrúhaných jabĺk (čo najkyslejších)
Škoricový cukor
Strúhanka
Postup:
Najskôr si v miske rozmiešame tekuté prísady – maslo s mliekom a vajíčkom. Pridáme aj cukor a nakoniec postupne aj sypké prísady. Vypracujeme hladké jednotné cesto, ktoré necháme 20-30 minút odpočívať v chladničke.
Cesto potom rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na čo najtenší plát. Rozmeri by mali sedieť na plochu plecu na pečenie. Stred posypeme trochou strúhanky a na strúhanku navrstvíme náplň (jablká dobre vymačkáme zo šťavy a zmiešame s 2-3 lyžicami opraženej strúhanky/alebo orechmi a škoricovým cukrom). Okraje cesta preložíme cez náplň a konce zľahka podhrnieme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na vymastenom plechu pri teplote 180 stupňov 40-45 minút. Po upečení potrieme zľahka rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)