Fantastický recept od Eleny Š. z mimibazaru. Výsledné piškóty môžete posypať horkám kakaom, alebo namočiť do rozpustenej čokolády.
Potrebujeme:
480 g okrúhlych piškót
250 ml uvarenej silnej kávy
4 lyžičky rumu
Pár kvapiek mandľovej arómy
500 g syru Lučina (príp. pomazánkové maslo alebo mascarpone)
4 lyžice preosiateho práškového cukru
250 ml vyšľahanej šľahačky
10 lyžíc vaječného likéru
kakao na posypanie
špáradlá
Postup:
Uvaríme silnú kávu, pridáme doň tuzemák a pár kvapiek mandľovej arómy. Kým budeme robiť krém a potom skladať jednohubky, káva bude mať kopec času na vychladnutie.
Do misy dáme Lučinu, práškový cukor, vaječný likér a všetko dobre vymiešame.
Pridáme do tuha vyšľahanú šľahačku, ktorú zľahka vmiešame do syrového základu.
Na tácku rozložíme piškóty rovnou stranou nahor, kávovou lyžičkou nanášame na ne krém a piškótami z druhého balíka ich zase rovnou stranou priklopíme miernym stlačením. Postavíme tesne vedľa seba a pokvapkáme ich polovičným množstvom už vychladnutej kávy z jednej strany. Potom ich „pregúľame“ na opačnú stranu a pokvapkáme zvyšnou kávou. Na „pokvapkávanie“je výbornou pomôckou injekčná striekačka (s objemom 20 ml). Jednohubky preložíme na čistý uzatvárateľný podnos (zase tesne vedľa seba) a dáme ich do chladu aspoň na 12 hod. Po 12 hodinách ich husto posypeme klasickým „horkým“ kakaovým práškom cez sitko, do stredu každej „Tiramisky“ napichneme špáradlo a môžeme preložiť na čistý podnos, prípadne do košíčkov.
zdroj: mimibazar