Tipy, vďaka ktorým kyslá kapusta vydrží dlhšie a nezmäkne

Niet divu, že príprava a konzumácia kyslej kapusty sa u nás stala doslova národnou tradíciou. Je totiž bohatá na vitamíny a v minulosti si takto ľudia zabezpečovali prísun živín najmä v zimných obdobiach. Dnes vám ukážeme niekoľko zaručených tipov starých mám, ako si tento pokrm pripraviť čo najchutnejšie.

Na prípravu kyslej kapusty postrebujeme najemno postrúhanú alebo pokrájanú bielu kapustu. Používať pritom treba pevné a nepoškodené hlávky jesenných odrôd. Letné sú nevhodné, pretože kapusta z nich zmäkne.

Hlávku rozpolíme na dve polovice, vykrojíme stred, a kapustu nastrúhame alebo nakrájame. Keď je kapusta nastrúhaná (nakrájaná), treba ju čo najrýchlejšie naložiť do pripravených nádob, aby si uchovala čo najviac vitamínu C. Používame pritom na kvasenie keramické alebo kameninové súdky, sklenené fľaše alebo plastové nádoby.

Ako si pripraviť najchutnejšiu kyslú kapustu?

Receptov na kyslú kapustu je na svete celá rada. Základom je však stále kuchynská soľ a rasca. Niekto pridáva aj cibuľu, bobkový list, chren, jabĺčka, mrkvu či cviklu. Na dno nádoby môžete pridať celé kapustné listy, kôpor či listy viniča. Prísady pridávajte rovnomerne do kapusty, ktorú vtláčajte do nádoby. Cieľom tlačenia je, aby sa z kapusty vytlačil všetok vzduch.

Pozor! Nádobu nenaplňte až po okraj, ale nechajte zvrchu cca 8-10 cm voľného priestoru. Kapustu potom zaťažte doštičkou, na ktorú položte plochý kameň, alebo iný ťažký predmet. Po zakrytí do žliabku súdka nalejte vodu, ktorá kapustu ochráni pred vniknutím vzduchu. Súdok umiestnite do miestnosti s teplotou 15°C. Kvasenie tu bude trvať asi mesiac. Následne súdok s kapustou preložte do chladnejšieho priestoru.

Ako zariadiť, aby kapusta dlho vydržala?

– Veľmi dôležité je dodržiavať hygienu a zásady čistoty.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

– Pri tlačení kapusty dbáme na to, aby bola posolená aj pri okrajoch nádoby a hlavne aby sme z nej vytlačili všetok vzduch – inak kapusta zmäkne.

– Na 1 kg kapusty pridáme 20 až 30 g kuchynskej soli.

– Po natlačení musí byť na povrchu pokrytá šťavou, inak by sa pokazila.

– Ak je kapusta suchá, dolejeme primerané množstvo prevarenej vody.

– Natlačenú kapustu zaťažíme, napríklad kameňom, aby neplávala. Aj po odobratí hotovej kapusty ju znovu zaťažíme, aby bol povrch ponorený v šťave.

– Ak máme pocit, že napriek dodržanému postupu vykvasená kapusta mäkne, odporúča sa priliať do nej minerálnu vodu.

– Keby sa ku kvasenej kapuste dostal vzduch, začala by plesnivieť a neskôr hniť. Aby sme tomu predišli, vykvasenú kapustu môžeme preložiť do zaváracích pohárov. Naplníme ich až po okraj, uzavrieme viečkom, vo vodnom kúpeli 45 minút sterilizujeme pri teplote 65 °C a necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.