Ak vám dozrievajú v záhrade, máte veľké šťastie: Stačí ich len zomlieť v mlynčeku a dať zmraziť, neuveríte, čo dokážu!

2923

Mnohí si toto ovocie pamätá zo svojho detstva, práve z babičkinej záhrady. Dnes už jeho pestovanie ani zďaleka nie je také populárne. Je to však veľmi na škodu. Mali by ste vedieť, že ak egreše zaradíte do svojho jedálnička a to len na obmedzený čas, bude to mať podľa stránky healthline ohromný pozitívny vplyv na vaše zdravie.

Egreše sú absolútny unikát!

Nech už zvolíte akékoľvek odrody – zelenej, žltej alebo červenej farby ich zdravotné výhody sú vo všetkých prípadoch ohromné.

Vedeli to už naši predkovia a preto sa egreše vo veľkom pestovali hádam v každej záhrade.

Okrem toho, že sú také zdravé, sú aj veľmi jednoduché na pestovanie. Rastú takmer bez toho, aby ste ich museli všímať.

Vaše telo sa vám poďakuje

Egreše majú priaznivý vplyv na funkciu pečene, srdca a obličiek, predchádzajú ochoreniam žalúdkom a aj rakovine tráviaceho traktu. Naše babičky vyrábali z egrešov sirup, ten bol nenahraditeľný pri horúčkach, prechladnutí, zápaloch a virózach.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pri vysokých teplách je preukázané, že práve egreše dokážu pomôcť telu rýchlo sa ochladiť a znížiť tak niekedy až život ohrozujúci stav.

Kedže ide o taký výrazný efekt, nemalo by sa to ani s egrešmi preháňať a dávajte si pozor na konzumáciu väčších množstiev tohto ovocia.

Viac vitamínu C ako ríbezle

Vďaka vysokým obsahom vitamínov A, B1, C, D a E a minimálnym energetickým obsahom je jedným z najlepších ovocí pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Okrem toho obsahujú kyslinu citrónovú, hroznovú a fruktózu, pektín, niacín, draslík, fosfor a vápnik, čo má za následok mimoriadnu ochranu buniek a posilnenie imunity. Pektín nielen stimuluje funkciu čriev, ale znižuje aj vysoký cholesterol.

A v neposlednom rade poskytujú aj významnú ochranu pred rakovinou a to najmä vďaka vysokému obsahu antioxidantov.

Záchrana pre vaše obličky, prostatu aj pri anémii

Nie je veľmi známe, že egreše dokážu pomôcť pri zápaloch močových ciest a obličiek dokonca ešte viac ako brusnice. Dokážu totižto rýchlo vyplaviť baktérie z močovej sústavy a chránia obličky aj močové cesty pred ich návratom.

Okrem toho bojujú aj proti zavodneniu organizmu. Egreše tiež spevňujú steny ciev a bojujú proti vysokému krvnému tlaku.

Ak máte problémy s anémiou, mali by ste egreše jesť každý deň.

Obsahujú totižto vysoký podiel železa. ženy určite poteší aj fakt, že egreše zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a nechtov.

Netreba pritom žiadne masky a peeligy, stačí si na nich jednoducho pochutnať.

Využijete aj listy

Vysoký obsah vitamínov a živín

Egrešové listy obsahujú množstvo užitočných látok – obzvlášť bohaté sú na vitamín C. Obsahujú tiež triesloviny, flavonoidy a významný podiel minerálnych solí (mangán, med, horčík, atď.)

Čo dokážu s našim zdravím?

Vysoký obsah vitamínu C je veľmi významný pre ľudí s oslabenou imunitou a v obdobiach, kedy je telo náchylnejšie na rozvoj chorôb, ako je chrípka či prechladnutie.

Ide o silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred predčasným starnutím a účinkami voľných radikálov.

Dokážu tak prispieť aj k ochrane buniek pred rakovinou.

Odvary a výluhy z egrešových listov majú silný dezinfekčný a protizápalový účinok. Používajú sa na rany, škrabance, ale aj na výplach ústnej dutiny pri rôznych zápaloch.

Užitočné vlastnosti čajov a odvarov z egrešových listov boli preukázané aj pri liečbe žalúdočných vredov a gastritíd.

Na liečbu anémie a podporu krvotvorby – látky, ktoré egrešové listy obsahujú, sú dôležité pre tvorbu červených krviniek a okrem spomínanej anémie predchádzajú aj ateroskleróze.

Účinky egrešových listov sú neoceniteľné aj pri dne a reumatizme.

Čaj z listov je výborný pri chrípke, prechladnutí a aj pri angíne. Čaj pripravíme tak, že 2 lyžičky sušených listov a zalejeme 250 ml vriacej vody. Necháme 4 minúty lúhovať.

Na boľavé kolená použijeme obklad z egrešových listov. Asi 30 listov listov uvaríme v 500 ml vody a necháme 15 minút lúhovať prikryté pokrievkou. Do odvaru namočíme handričku, dáme na ňu listy, preložíme a ešte horúci obklad pridržíme na koleno.

Prikryjeme fóliou a obviažem teplým uterákom. Obklad necháme pôsobiť cez noc a opakujeme podľa potreby.

Čaj z egrešových listov pôsobí ako diuterikum, podporuje potenie a dokáže z tela odstrániť nadbytočnú vodu a aj baktérie, ktoré spôsobujú zápaly obličiek a močových ciest. Prináša úľavu aj pri zápche a problémoch s trávením.

Pravidelné pitie čaju z egrešových listov pôsobí ako prevencia závažných chorôb, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak, stimuluje činnosť čriev a chráni aj pečeň.

Tento nápoj si určite dajte aspoň raz denne počas chrípkovej sezóny a nemusíte sa obávať, že vás choroba skolí.

Odvary z egrešových listov pôsobia blahodárne aj na kožné ochorenia – zmierňujú podráždenie, opuchy, začervenanie a svrbenie. Egrešové listy sa často pridávajú aj do kúpeľa a pomáhajú tak bojovať s dermatitídami rôzne pôvodu.

Prečo zmraziť? Najlepší nápad!

Zmrazenie je v prípade egrešov u ten najlepší spôsob, ako využiť jeho silu naplno a to počas celého roku, aj keď práve nie je sezóna . Mráz totiž zafixuje všetky vitamíny a spôsobí, že chuť egrešov bude ešte príjemnejšia.

Rovnako tiež egreše vďaka zmrazeniu vydržia omnoho dlhšiu dobu v čerstvom stave.

Egreše stačí len pomlieť v mlynčeku na mäso a zmraziť vo formičkách na ľad. Vždy budete mať poruke perfektnú prísadu do limonád, dezertov, alebo ako niečo chladivé a veľmi zdravé osvieženie.

Výborné sú v kombinácii s jogurtom, ako zdravý koktail a ako prirodzené sladidlo do čaju zo sušených egrešových listov.

Egrešový džem

Metóda je veľmi jednoduchá a rýchla. Ak chcete začať odstráňte všetky čierne „chvostíky“ a stopku. Zvyčajne na to používam nožnice.

Plody opláchnuť vodou a rozmixovať v mixéri (to je veľmi rýchle a jednoduché), ak nie je mixér, použite mlynček na mäso.

Potom streidavo vrstvíme egrešovú hmotu s vrstvami cukru – takto necháme celú noc odstáť.

Na druhý deň dáme hmotu variť – za obšasného miešania varíme 45 minút (po 20 minútach je treba odstrániť penu). Horúcu zmes plníme do pohárov (môžeme vmiešať aj kyselinu citrónovú). Obrátime a necháme vychaldnúť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár