plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tieto pudingové slimáky sú tak fantastické, že si ich u mňa objednáva celá rodina: Nebesky chutné a jemné pečivo!

Robím ako slimáky alebo ako rolku v celku. výborné cesto, ktoré odporúčam každému.

Potrebujeme:

500 gramov hladká múka extra špeciál

300 millilitrov mlieko

2 kusy žĺtky

70 gramov maslo

70 gramov práškový cukor

42 gramov čerstvé droždie

štipka soľ

Náplň:

(môžete požiť len tvaroh a hrozienka, ja mám radšej pudingovú náplň)

keď robím ako závin, potieram len maslom a posypem hrozienkami a kandizovaným ovocím

Pudingová náplň:

350 millilitrov mlieko

3 polievkové lyžice kryštálový cukor

1 kus vanilkový puding v prášku

1 kus vanilkový cukor

250 gramov jemný tvaroh bez hrudiek

hrozienka

1 kus vajce (na potretie)

trocha mlieko

Postup:

Cesto: v nádobe si pripravíme kvások z polovice vlažného mlieka, trochu cukru, múky a rozdrobeného droždia, premiešame a necháme postáť asi 10 minút. Do misy preosejeme múku, práškový cukor, pridáme štipku soli, žĺtky, zmäknuté maslo, kvások, zvyšné vlažné mlieko (ak je cesto husté, kľudne pridajte mlieko) a vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí objem.

Náplň: z mlieka, cukru, vanilkového cukru a vanilkového pudingu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí zamiešame tvaroh pomocou ručného mixéra na najnižšom stupni.

Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm, potrieme náplňou, posypeme hrozienkami a zrolujeme. Upravíme, aby mal valec rovnakú hrúbku. Pokrájame na kolieska hrubé 2 cm. Uložíme na plech s papierom na pečenie, s odstupom, lebo zväčšia svoj objem, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Mne vyšlo 24 kusov. Cesto sa môže rozdeliť na polovicu, slimáky budú menšie a bude ich viac.

Necháme podkysnúť a upečieme. Teplota 180°C 20-30 minút, podľa potreby. Údaje sú orientačné. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

 

Najlepšie recepty na dnes