Robím ako slimáky alebo ako rolku v celku. výborné cesto, ktoré odporúčam každému.
Potrebujeme:
500 gramov hladká múka extra špeciál
300 millilitrov mlieko
2 kusy žĺtky
70 gramov maslo
70 gramov práškový cukor
42 gramov čerstvé droždie
štipka soľ
Náplň:
(môžete požiť len tvaroh a hrozienka, ja mám radšej pudingovú náplň)
keď robím ako závin, potieram len maslom a posypem hrozienkami a kandizovaným ovocím
Pudingová náplň:
350 millilitrov mlieko
3 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 kus vanilkový puding v prášku
1 kus vanilkový cukor
250 gramov jemný tvaroh bez hrudiek
hrozienka
1 kus vajce (na potretie)
trocha mlieko
Postup:
Cesto: v nádobe si pripravíme kvások z polovice vlažného mlieka, trochu cukru, múky a rozdrobeného droždia, premiešame a necháme postáť asi 10 minút. Do misy preosejeme múku, práškový cukor, pridáme štipku soli, žĺtky, zmäknuté maslo, kvások, zvyšné vlažné mlieko (ak je cesto husté, kľudne pridajte mlieko) a vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí objem.
Náplň: z mlieka, cukru, vanilkového cukru a vanilkového pudingu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí zamiešame tvaroh pomocou ručného mixéra na najnižšom stupni.
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm, potrieme náplňou, posypeme hrozienkami a zrolujeme. Upravíme, aby mal valec rovnakú hrúbku. Pokrájame na kolieska hrubé 2 cm. Uložíme na plech s papierom na pečenie, s odstupom, lebo zväčšia svoj objem, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Mne vyšlo 24 kusov. Cesto sa môže rozdeliť na polovicu, slimáky budú menšie a bude ich viac.
Necháme podkysnúť a upečieme. Teplota 180°C 20-30 minút, podľa potreby. Údaje sú orientačné. Po upečení posypeme práškovým cukrom.