Pripravte si chrumkavé vrstvené slimáky podľa starej tureckej metódy.
Sú také jemné a neodolateľné, že ich konzumujeme niekoľko dní v týždni.
Vynikajúci recept na jemné domáce slimáky z youtube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı.
Potrebujeme:
1 pohár mlieka (200 ml)
1 čajový pohár vody (125 ml)
1 čajový pohár oleja (125 ml)
1 PL kryštálového cukru
1 PL sušeného droždia (10 g)
1 ČL soli
4,5 pohára hladkej múky (450 g)
100 g masla
1 šálku oleja
1 šálku hladkej múky
1 šálku škrobu
Postup:
Do hlbokej misy pridáme mlieko.
Ďalej pridáme vodu a olej.
Potom pridáme cukor, droždie a metličkou premiešame.
Nasypeme múku, soľ, zamiešame a rukou vymiesime hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
Cesto nakrájame na 10 častí.
Rukami ušúľame guľky a poukladáme ich na tanier.
Cesto prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenom stole (zmes múky a škrobu) na tenko.
V miske zmiešame roztopené maslo s olejom a zmesou potrieme cesto.
Cesto rozkrojíme na polovicu, pokrčíme do tenkého plátku a zrolujeme bez stláčania (viď video).
Slimáky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť 40 minút.
Po nakysnutí potrieme cesto rozšľahaným žĺtkom.
Plech vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200°C dozlatista.
Po vychladnutí môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: