Fánky milujú snáď všetci.
Problém je, že nie každý ich rád pripravuje.
Zdá sa, že to nemusí byť také problematické – stačí sa pozrieť na náš recept.
Jednoduchý recept na dokonalé domáce fánky z portálu newsy.gotujmy.
Tradičné pečenie šišiek a fánok je vďaka spracovaniu, teda vyprážaniu, symbolom „tučného štvrtku“.
V minulosti, pred začiatkom pôstu, sa chceli ľudia pripraviť.
Z tohto dôvodu najmä v posledný štvrtok pred štyridsaťdňovým pôstom veľa jedli a boli sýti.
Perfektné fašiangové fánky sú chrumkavé a dobre prevzdušnené.
Tradičné fánky sú dosť náročné na prácu.
Vyžadujú si čas na dôkladné vymiesenie cesta, prevzdušnenie a následné vysmážanie.
Nižšie uvedený recept nevyžaduje silné mužské ruky pri miesení cesta!
Ich implementácia je oveľa rýchlejšia a jednoduchšia.
Zvládne ich aj úplný kuchársky laik.
Na fánky potrebujeme:
2 šálky hladkej múky
1 PL mäkkého masla
3 žĺtky
1 vajce
7 PL kyslej smotany
1 PL liehu alebo liehového octu
rastlinný olej
práškový cukor na posypanie
Postup:
Suroviny by mali mať izbovú teplotu.
Všetky suroviny spojíme.
Potom veľmi dôkladne vypracujeme hladkú a jemnú hmotu.
Dosku posypeme múkou.
Položíme pripravené vymiesené cesto.
Valčekom ho na tenko rozvaľkáme.
Pomocou noža alebo krájača vyrežeme dlhé obdĺžniky.
Potom ich v strede pozdĺžne prerežeme.
Jeden koniec vyrezaného cesta prevlečieme cez otvor.
Vo väčšom hrnci dobre rozohrejeme olej.
Keď dosiahne správnu teplotu, do hrnca vložíme pripravené fánky.
Osmažíme ich z oboch strán do zlatista.
Fánky po miernom vychladnutí a odkvapkaní tuku poukladáme na tanier.
Posypeme práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!