Tieto potraviny do chladničky nepatria, vedeli ste to?

Moderné technológie nám uľahčujú každodenný život. Kľúčom k úspechu v ich používaní je však vedieť, na čo sú určené a v čom naopak môžu uškodiť. Ako je to s ukladňovaním potravín v chladničke?

Moderné technológie nám uľahčujú každodenný život. Kľúčom k úspechu v ich používaní je však vedieť, na čo sú určené a v čom naopak môžu uškodiť. Ako je to s ukladňovaním potravín v chladničke?

Ušetrili ste pri poslednom nákupe v hypermakete desiatky eur a teraz sa tešíte z preplnenej chladničky? Netešte sa predčasne! Ak sa do chladničky dostane niečo, čo tam nepatrí, ani najmodernejšie technológie neuchránia vaše potraviny pred skazením či šírením mikroorganizmov.

Okolo uskladňovania potravín do chladničky panuje celý rad mýtov. Najčastejším je ten, že do chladničky patrí väčšina čerstvých potravín a zelenina. Bohužiaľ, opak je často pravdou a mnoho potravín v chladničke nielen chradne, ale sa dokonca celkom znehodnocuje. Šikovne ušetrené peniaze tak týždeň čo týždeň vyhadzujeme do koša.

O tom, že do chladničky nepatria banány, vie asi každý. Ale vedeli ste, že do chladničky nepatria ani paradajky? Strácajú tam chuť i vôňu. Chladničke by sa mal vyhnúť aj citrón, ktorý sa v chladničke zbytočne vysušuje a stráca chuť.

Kam s vajíčkami?

Vajcia do chladničky naopak patria. Otázkou je, kam ich umiestniť? Snáď na každých dverách chladničky je polička s charakteristickými jamkami pre vajíčka. Mnohí z nás však veria, že pri častom otváraní chladničky sa vajcia oteplia a preto ich do chladničky dávame v kartónovom obale, tým si však veľmi nepomôžeme. Kým otepľovaniu jednoducho zabránite tak, že nebudete chladničku zbytočne často a na dlho otvárať, na kartónový obal sme krátki. Ten totiž obsahuje veľké množstvo nezdravých mikroorganizmov, ktoré sa môžu ľahko a rýchlo rozšíriť a kontaminovať ostatné potraviny. A pokiaľ ide o detaily polohy vajíčka v chladničke, najlepšie mu je špičkou dolu. Na tupom konci vajec sú póry, ktorými sa k nim dostáva kyslík.

Staré mamy sa mýlili

Spomínate si, ako občas naše babičky dávali do chladničky dózu s kávou, aby nestratila svoju vôňu? Dnes už vieme, že to bola chyba. Do chladničky káva jednoducho nepatrí. Rýchlo zvlhne a pri zlom uzatvorení veľmi rýchlo napachne od ostatných potravín. Hrozí tak, že ranná šálka kávy bude mať arómu gulášu alebo grilovaného kuriatka. Káve je rozhodne lepšie v suchu a pri izbovej teplote. Rovnaké je to aj s cibuľou, ktorá v chladničke často a rýchlo plesnivie. Dobrý pozor si dajte aj na mrkvu. V chladničke síce nestráda, ale má tú nepríjemnú vlastnosť, že iná zelenina vedľa nej zhorkne. Takže ak mrkva v chladničke, tak v dolnej zeleninovej zásuvke v uzatvárateľnej krabičke s dierkou na vetranie.

...