plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tieto nakladané paradajky zjete ihneď: Zeleninová lahôdka, na ktorej si pochutná celá rodina!

U nás doma sme všetci milovníci paradajok a keďže sme mali tento rok väčšiu úrodu, rozhodli sme sa, že ich zavaríme.

Na internete som objavil tento tak trochu nevšedný recept a rozhodol som sa ho vyskúšať – výsledkom sme boli nadšení a odvtedy už paradajky zaváram len týmto spôsobom.

 

 

Vynikajúci recept na domáce zavárané paradajky z youtube kanála Галина Кухня.

Potrebujeme:

paradajky (koľko sa zmestí do pohára)

objem pohára – 0,5 l

Na omáčku (nálev):

800 g paradajok

1 bulharskú papriku (200 g)

1 feferónku

1 hlavu cesnaku

Na 1 kg omáčky:

3 PL kryštálového cukru (60 g)

1,5 PL soli (45 g)

1 PL octu

1 PL mletého čierneho korenia

 

 

Postup:

Na začiatku vložíme do hrnca viečka.

Zalejeme vodou a preložíme na sporák.

Po zovretí necháme sterilizovať 2-3 minúty.

 

 

Poháre dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou.

Vložíme ich na 5-6 minút do mikrovlnky.

Prípadne ich položíme na rošt v rúre a sušíme 40 minút pri teplote 100°C.

 

 

Zeleninu dôkladne umyjeme.

Z papriky odstránime stonku a jadierka.

Očistíme cesnak.

 

 

Z feferónky odstránime stonku a prekrojíme na polovicu.

Paradajky prekrojíme na polovicu.

Do mlynčeka na mäso najprv vložíme cesnak a feferónku.

 

 

Potom pomelieme papriku.

A nakoniec v mlynčeku pomelieme paradajky.

Omáčku prelejeme do hrnca.

 

 

Pridáme soľ.

Ďalej pridáme cukor.

Zmes dobre premiešame.

 

 

Hrniec preložíme na sporák a prikryjeme pokrievkou.

Na vysokej teplote necháme zovrieť.

Rajčiny prekrojíme na polovicu, odstránime stonku a vložíme do pohárov.

 

 

Po zovretí znížime teplotu na strednú a omáčku necháme variť 20 minút.

Do pohárov s paradajkami nalejeme vriacu vodu a prikryjeme viečkom.

Necháme pôsobiť 15-20 minút.

 

 

Po uplynutí doby vylejeme vodu z pohárov.

Do omáčky pridáme ocot, čierne korenie a premiešame.

Potom omáčkou naplníme poháre až po okraj.

 

 

Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes