Fánky síce nepatria do zdravej výživy, ale rozhodne patria k obdobiu fašiangov. Táto tradičná pochúťka je špecifická tým, že na rozdiel od šišiek môžu mať fánky rôznu veľkosť i tvar. Ich sladká vôňa rozvonia celú kuchyňu a nezaostávajú ani chuťovo. Tento recept sa oplatí mať po ruky nielen v období fašiangov!
Vďaka kyslej smotane v ceste a tomu, že budete vyprážať na skutočne dobre rozlálenom oleji, nebudú vôbec mastné.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
60 g krupicového cukru
1 kocka droždia
300 ml kyslej smotany
100 ml mlieka
cca 8 PL rumu
trošku soli
4 žĺtky
1 celé vajce
Postup:
Cesto si pripravíme veľmi jednoducho. Ako prvé si z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Na vrchu posypeme troškou hladkej múky a necháme vykysnúť. Potom všetky suroviny zmiešame a cesto necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste pod bavlnenou utierkou. Potom si cesto opatrne vymiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme a povykrajujeme nožom obdĺžniky. Tie v strede narežeme a vytvarujeme, ako na fotke. Fánky však môžu mať ľubovoľné tvary.
Rozhorúčime si olej a vysmážame fánky. Potom ich poukladáme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočnej mastnoty. Práškový cukor si zmiešame s vanilkovým a obalíme v ňom fánky. Môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru