plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tieto fánky pripravujeme nielen na fašiangy: Robia sa u nás na želanie počas celého roka!

Fánky síce nepatria do zdravej výživy, ale rozhodne patria k obdobiu fašiangov. Táto tradičná pochúťka je špecifická tým, že na rozdiel od šišiek môžu mať fánky rôznu veľkosť i tvar. Ich sladká vôňa rozvonia celú kuchyňu a nezaostávajú ani chuťovo. Tento recept sa oplatí mať po ruky nielen v období fašiangov!

Vďaka kyslej smotane v ceste a tomu, že budete vyprážať na skutočne dobre rozlálenom oleji, nebudú vôbec mastné.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

60 g krupicového cukru

1 kocka droždia

300 ml kyslej smotany

100 ml mlieka

cca 8 PL rumu

trošku soli

4 žĺtky

1 celé vajce

Postup:

Cesto si pripravíme veľmi jednoducho. Ako prvé si z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Na vrchu posypeme troškou hladkej múky a necháme vykysnúť. Potom všetky suroviny zmiešame a cesto necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste pod bavlnenou utierkou. Potom si cesto opatrne vymiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme a povykrajujeme nožom obdĺžniky. Tie v strede narežeme a vytvarujeme, ako na fotke. Fánky však môžu mať ľubovoľné tvary.

Rozhorúčime si olej a vysmážame fánky. Potom ich poukladáme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočnej mastnoty. Práškový cukor si zmiešame s vanilkovým a obalíme v ňom fánky. Môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

Zdroj: sovkusom.ru

Najlepšie recepty na dnes