Tento koláč som videla v TV ako tisícvrstvový makový koláč, je to v podstate prekladené cesto s makom a maslom, pre nás najlepší makovník na svete!
Potrebujeme:
Cestoviny:
- 30 dkg hladkej múky
- 1 šálka kr. cukru
- štipka soli
- 1 vajíčko
- asi 0,5 dl mlieka
- 5 dkg roztopeného masla
náplň:
- 15 dkg mletého maku
- 10 dkg cukru
mazanie:
- približne 8 dkg roztopeného masla
Postup:
Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Mak a cukor sa zmiešajú. Ako chcete, môžeme tiež pridať strúhanú citrónovú kôru.
Na cesto zmiešame múku, soľ, cukor, vajce, roztopené maslo a toľko mlieka, aby ste získali pružné cesto.
Keď je cesto dostatočne pružné, rozvaľkáme, alebo roztiahneme ho na obdĺžnikový tvar – treba získať čo najtenšiu vrstvu (podobné, ako keď robíme ťahanú štrúdľu, ale nemusí byť až tak tenké). Potrieme roztopeným maslom a dôkladne posypeme osladeným makom. Teraz preložíme, ako ke´d skladali knihu – pravú a ľavú stranu smerom do stredu.
Potom opäť potrieme s rozpusteným maslom a posypeme makom, teraz preložíme vrchnú a spodnú časť smerom do stredu.
Potom opäť potrieme maslom, posypeme makom a zložíme ho ešte na polovicu.
Potrieme vrch maslom, prenesie plech vystlaný papierom a pečieme po dobu asi 30 minút.
Upečený koláč môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :)
zdroj: receptneked