Tešíte sa z úrody domácich paradajok? 5 skvelých receptov, ako ich uchovať aj na celé mesiace!

Paradajky už pomaly dozrievajú v našich záhradách a skleníkoch. Ak sa aj vy neviete nabažiť ich lahodnej vône, uchovajte si ju aj na jesenné a zimné mesiace.

Paradajky už pomaly dozrievajú v našich záhradách a skleníkoch. Ak sa aj vy neviete nabažiť ich lahodnej vône, uchovajte si ju aj na jesenné a zimné mesiace. Prinášame vám 5 skvelý receptov, v ktorých hrajú hlavnú úlohu práve rajčiny! :-)

Rajčinová omáčka bez zavárania

thumb-7-623x350

Vynikajúca paradajková omáčka s paprikou, cesnakom a štipkou chilli. Skvele sa hodí na cestoviny, k mäsu a dotiahne do dokonalosti aj vaše grilované pochúťky. Táto omáčka vám vydrží až do zimy a čo je najlepšie, pripravíte ju bez zavárania.

Potrebujeme:

4 kg paradajok

1,5 kg papriky

2 kúsky chilly

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

150-200 g cesnaku

200 ml octu

2 lyžice soli

Postup:

Paradajky, papriky aj chilli papričky umyjeme a osušíme. Cesnak očistíme. Paradajky nakrájame na polovice alebo štvrtinky a z papriky odstránime jadierka. Rovnako očistíme aj chilli papričky. Všetku zeleninu zomelieme v mlynčeku na mäso.

K zelenine pridáme ocot, soľ a dobre premiešame. Necháme 1 hodinu odstáť a potom opäť dobre premiešame.

Omáčku navrstvíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie a pevne uzavrieme. Skladuje na chladnom mieste.

Sušené paradajky s bazalkou

Sušené paradajky sú vynikajúcou prísadou do mnohých pokrmov a aj obyčajnému jedlu dokážu dodať jedinečný šmrnc. Sušené paradajky som doteraz zvykla kupovať v obchode, ale povedala som si, prečo nevyskúšať ich výrobu doma? Výsledok stál skutočne za to a preto sa oň s vami rada podelím. :-)

Potrebujeme:

¼ šálky olivového oleja

Soľ

Oregano

Čerstvú bazalku

12 – 14 paradajok

1 hlávku cesnaku

4-5 ks kapary

Postup:

Rajčiny nakrájame na mesiačiky a stopky odstránime.

Plech na pečenie vymastíme olivovým olejom a uložíme naň kúsky paradajok. Paradajky pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a oreganom (môžeme použiť aj iné korenie napr. červenú papriku, čierne mleté korenie, atď.). Cesnak rozdelíme na strúčiky a tie vložíme medzi jednotlivé kúsky paradajok.

Plech vložíme do rúry nastavenej na teplotu 80 stupňov a necháme pri tejto teplote v rúre po dobu 10 hodín.

Ak vám tento spôsob prípravy nevyhovuje, môžete zvoliť tento postup: rúru vyhrejme na 180 stupňov, vložíme plech s paradajkami, zvýšime teplotu na 220 stupňov a necháme pri tejto teplote piecť 10-12 minút. Potom rúru vypneme, avšak neotvárame dvierka po dobu ďalších 4-5 hodín. Potom tento postup zopakujeme a rúru opäť neotvárame po dobu 4-5 hodín.

Pripravíme si čisté uzatvárateľné poháre.

Na dno nalejeme niekoľko kvapiek olivového oleja, vložíme kúsky paradajok spolu s cesnakom, pridáme niekoľko lístkov čerstvej bazalky a kapary. Opäť pokvapkáme olivovým olejom a takto vrstvíme, kým pohár nie je plný.

Do pohárov môžeme pridať aj olej z plechu, na ktorom sa paradajky piekli. Potom poháre uzavrieme a skladujeme v chladničke.

Domáci kečup

40913441_08db2272a3e955_full

Potrebujeme:

3 kg paradajok

500 g jabĺk

250 g cibule

1 a 1/2 šálky cukru (ak použijete sladké jablká, stačí menej cukru, ak kyslé, pridajte ho viac)

1 a 1/2 lyžice soli

50 g jablčného octu

Červenú papriku sladkú

Čierne korenie – podľa chuti

Môžete pridať aj 1 strúčik cesnaku

Postup:

Rajčiny umyjeme a šupku narežeme do kríža ostrým nožom. Potom ich sparíme vriacou vodou a jednoducho ošúpeme. Rajčiny nakrájame nadrobno a vložíme do hrnca. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame nadrobno, rovnako nakrájame aj cibuľu a pridáme k rajčinám.

Zmes varíme za občasného miešania približne 50-60 minút, alebo kým sa zelenina a ovocie neroztavia a nevznikne jednotná hmota.

Pred koncom varenia pridáme soľ, cukor, koreniny, ocot a dôkladne premiešame. Hotový kečup preložíme do čistých pohárov na zaváranie a dobre uzavrieme. Potom poháre obrátime, zakryjeme a necháme odpočívať.

Marinované paradajky

Vynikajúce marinové paradajky

Poznáte marinované uhorky? Táto pochúťka je skutočnou lahôdkou. Marinované paradajky sa skvele ochutí vaše obľúbené jedlá a hodia sa aj ako príloha k mäsku. Keď ich raz ochutnáte, nebudete vedieť prestať.

Potrebujeme:

2 kg paradajok

2 papriky (jednu červenú, jednu zelenú)

4 strúčiky cesnaku

1 chilli papričku

100 g octu

1 zväzok kôpru

100 ml slnečnicového oleja

80 g kryštálového cukru

2 lyžice soli

Postup:

Červenú papriku aj chilli papričku umyjeme, očistíme a zomelieme v mlynčeku na mäso, alebo rozmixujeme v mixéri. Cesnak nakrájame nadrobno a pridáme do tejto zmesi.

K zemenine pridáme soľ, cukor, ocot, olej a nadrobno nakrájaný kôpor. Nakoniec pridáme umyté a na hrubšie kolieska nakrájané paradajky a zmes premiešame.

Pripravíme si 3 litroví sterilizovaný pohár na zaváranie a celú zmes doň prelejme – paradajky aj marinádu. Pohár uzavrieme a vložíme na noc do chladničky (pohár môžeme obrátiť hore nohami, vďaka čomu sa vrchná vrstva paradajok bude rýchlejšie marinovať). Na druhý deň si môžeme pochutnávať na skvelých marinovaných paradajkách.

Nakladané paradajky

1marinovannie-tomati-spelo-zrelo-polza-i-vred

Vynikajúci spôsob, ako si na tohtoročnej úrode paradajok pochutnávať pokojne aj o rok.

Potrebujeme:

1 kg paradajok

Na nálev:

2 šálky octu

2 šálky vody

2 lyžice soli

Do pohárov:

2 lyžičky cukru

2 lyžičky korenia na nakladanie

3 strúčiky cesnaku

Môžeme pridať kôpor, petržlenovú vňať..

Postup:

Rajčiny umyjeme a pokrájame na polovice. Menšie rajčiny môžeme nechať vcelku. Vodu s octom a soľouprivedieme do varu a necháme chvíľu povariť.

Pripravíme si čisté poháre na zaváranie. Strúčiky cesnaku rozkrojíme na polovice. Do každého pohára dáme 2 lyžičky cukru, 2 polovice cesnaku, 2 lyžičky korenia a doplníme rajčinami. Potom prilejeme octový nálevu. Potom z vrchu odstránime penu (Od vrchu by malo byť asi 1-1,5 cm priestoru).

Poháre pevne uzavrieme a vložíme do hrnca na rošt. Prilejeme vodu a varíme 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.