Tešíme sa na plody no tú najzdravšiu časť ignorujeme: Pozrite sa lepšie, aký poklad máte nad hlavami!

Viete, že pochádza z Perzie a o jeho rozšírenie do Európy sa zaslúžil Karol Veľký? Reč je o orechu!

Rimania zasvätili orech bohovi Jupiterovi a volali ho „Jupiterov žaluď“, pretože ho stotožňovali so žaluďom. Orechy považovali za božské jedlo a symbol plodnosti. Svojou výživnou hodnotou orechy pokojne prevýšia mäso, čo dnes využívajú najmä vegetariáni, ktorí ich nazývajú „mäso prírody“. Kráľovská liečivá sila orecha sa prejavuje pri vnútornom aj vonkajšom používaní. Čaj alebo ďalšie prípravky, napríklad tinktúry silne čistia krv, tým pomáhajú pri všetkých kožných chorobách.

Pomáha revitalizovať poškodenú či narušenú kožu. Je výborným liekom na žalúdok, zlepšuje trávenie, čistí hlieny v žalúdku i v črevách, čistí ich od parazitov a celkovo posilňuje organizmus. Pripisuje sa mu aj schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Stimuluje obranné reakcie organizmu proti pôsobeniu baktérií a vírusov. Priaznivo ovplyvňuje funkciu kĺbov, žíl a väzív. Podporuje funkciu slinivky, pôsobí proti plynatosti. Vhodný je pri rekonvalescencii po operáciách či ožarovaní.

Pri použití zvonku má niekedy zázračné účinky. Teplé obklady zo sparených listov vyťahujú hnis, hoja rany, opuchy a vredy. Zvonka sa používa aj pri zápaloch ústnej dutiny, paradentóze, pri nadmernom potení, pri očných zápaloch, pri kŕčových žilách, omrzlinách.

Listy sú vďačné na zber a tvoria výbornú prísadu do kúpeľa. Silný odvar odstraňuje nadmerné potenie nôh. Známy je aj orechový olej na vlasy, ktorý čistí vlasovú pokožku, posilňuje vlasové korienky. Pri vnútornom užívaní treba dávať pozor na to, že mierne znižuje krvný tlak, preto by si ho mali sledovať hypotonici, pokiaľ orech práve užívajú.

...

Orechové listy majú baktericídny účinok, používajú sa preto aj na liečenie zapálených ďasien a hnisajúcich ložísk v ústnej dutine. Čistia krv, preto nimi liečime znútra kožné ekzémy, akné, chrastavé ložiská na hlave a pri nechtoch. Zastavujú tiež hnačku, tíšia bolestivé hemoroidy a podporujú rast vlasov. Posilňujú činnosť imunitného systému.

Príprava záparu na unavené oči a očný zápal

Vysušené orechové listy povaríme dve minúty vo vrelej vode a ešte ich necháme vylúhovať 20 minút. Po vychladení zápar prefiltrujeme cez čisté plátno. Do záparu ponoríme gázové štvorčeky a priložíme ich na zavreté očné viečka približne na 10-20 minút. Toto opakujeme viackrát denne s použitím toho istého záparu, ktorý vždy trochu prihrejeme.

Orechový extrakt

Sto gramov rozdrveného čerstvého zeleného oplodia alebo listov orecha a 5 gramov nadrobno posekaných mandlí zalejeme pol litrom liehu. Necháme pri izbovej teplote 2 – 3 týždne lúhovať, občas pretrasieme. Pijeme denne jeden kalíštek nalačno, najlepšie ráno, na zlepšenie trávenia, pri zahlienení čriev, parazitoch alebo ako zdravý aperitív.

Recepty z orechu

Čaj z orechových listov

Je to jednoduché – kopcom naloženú čajovú lyžičku orechových listov (pokrájaných) zalejte ¼ litra vriacej vody a nechajte krátko vylúhovať. Takýto čaj silne prečisťuje krv, prospieva organizmu pri tráviacich problémoch, nechutenstve, črevných parazitoch, ale aj pri žltačke a dokonca pri cukrovke. Trocha znižuje aj krvný tlak. Pri použití ako výplach úst pomáha pri liečbe zápalov ďasien a ústnej dutiny.

Čaj z orechových škrupín

Čisté škrupiny z 12 orechov nechajte lúhovať v ½ litri vody. Po 12 hodinách vodu aj so škrupinami prevarte a sceďte. Hotový čaj sa pije vlažný viackrát denne. Pomáha pri kašli a hlienoch. Ak vám výrazná chuť tohto prírodného čaju nesedí, môžete si ho dochutiť stéviou alebo troškou medu.

Zápar z orechových listov

Pokrájané orechové listy namočte, vložte do nádoby, zalejte vriacou vodou, zakryte pokrievkou a nechajte pri izbovej teplote lúhovať 15 minút. Hotový zápar preceďte cez jemné sitko alebo cez gázu. Používa sa na omývanie alebo ako prísada do kúpeľa. Pomáha pri zápaloch.

Dajte si každý deň pár orechov

Doprajte si denne niekoľko orechových jadier. Obsahujú 70% zdravých tukov, 18% proteínov a 3% sacharidov, flavonoidy, niekoľko vitamínov (skupiny B, C, E, provitamín A), horčík, draslík, fosfor… Konzumácia orechov podporuje mozgovú činnosť, pomáha pri únave, depresii a podráždenosti a slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.