plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zabudnite na obyčajné šaláty: Keď ich naservírujete takto, hostia budú na nich môcť oči nechať – najkrajšia ozdoba na stole a chuť famózna!

Každý sa snaží, aby jeho sviatočný stôl vyzeral čo najlepšie. Je totiž príjemné, keď za svoju snahu, prichystať čo najchutnejšie a najzaujímavejšie občerstvenie, zožnete náležitú pochvalu. S týmito šalátmi sa vám to podarí a hostia budú ohúrení. Takéto ste určite ešte nejedli ;)

Šalát kráľ stola

Potrebujeme:

500 g šampiňónov 

2 ks cibule

150 ml vody

1 PL želatíny 

250 g majonézy

6 ks vajec

150 g syra

3 ks mrkvy

3 strúčiky cesnaku

3 – 4 kyslé uhorky

1 ks údených kuracích pŕs

4 zemiaky

na dekoráciu: cherry paradajky, kôpor, zelená cibuľka

Postup:

Šampiňóny a cibuľu si nakrájame na drobné kúsky. Potom šampiňóny trochu podusíme na oleji a pridáme cibuľu. Podusíme do mäkka. Osolíme a hríby máme hotové.

Teraz si v troche vody pripravíme želatínu. Pridáme ju do majonézy a dobre premiešame. Na jemnom strúhadle si postrúhame vajcia (zvlášť bielka a zvlášť žĺtka), aj syr. Zmiešame v miske nastrúhané žĺtka so syrom a s 2 PL majonézy. Formu si vystelieme potravinárskou fóliou a na dno navrstvíme vajíčkovo-syrovú masu.

K šampiňónom pridáme 2 PL majonézy a premiešame. Vložíme ako druhú vrstvu do misy.

Mrkvu si postrúhame na jemno, osolíme, zmiešame s pretlačeným cesnakom a s 2 PL majonézy. Použijeme ako ďalšiu vrstvu.

Nastrúhané bielka osolíme a zmiešame s 2 PL majonézy. Opäť navrstvíme.

Teraz pridáme vrstvu nakrájaných kyslých uhoriek.

Celé polejeme trochou majonézy a navrstvíme nakrájané kuracie prsia.

Opäť polejeme vrstvou majonézy. Teraz pridáme vrstvu postrúhaných varených zemiakov.

Polejeme poslednou vrstvou majonézy. Zabalíme do potravinárskej fólie.

Dáme vychladnúť a stuhnúť do chladničky, potom položíme hore dnom na tácku a pomocou fólie vyklopíme.

Ozdobíme pokrájaným kôprom, cherry paradajkami a cibuľkou.

Gyros šalát

Potrebujeme:

2 väčšie kuracie prsia

2 lyžice oleja

1  lyžička korenia GYROS

1 väčšia cibuľa

4-6 sterilizovaných uhoriek

1 konzerva sterilizovanej kukurice

1 malá majonéza

1 kyslá smotana (príp. biely jogurt)

2 -4 strúčiky pretlačeného cesnaku

kečup

Čínska kapusta

Voliteľné – syr, čalamáda, olivy

Postup:

Kuracie mäsko narežeme na drobné kocky, dáme do misky, pridáme 2 lyžice oleja a 1 čajovú lyžičku korenia gyros. Premiešame a necháme chvíľu postáť, kým si nakrájame cibuľu a uhorky. Potom mäsko dáme na panvicu a orestujeme cca 7-10 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Majonézu, smotanu a prelisovaný cesnak vymiešame dohladka a začneme vrstviť. Na spodok misy uložíme mäsko. Ak mate trosku výpeku, dajte ho do misky spolu s mäsom. Na mäsko uložíme rovnomerne nadrobno pokrájanú cibuľu na cibuľu natrieme polovicu majonézovej masy, na to navrstvíme na pokrájané sterilizované uhorky a ďalšou vrstvou je kečup, kapusta, prikryjeme sterilizovanou kukuricu prikryjeme druhou polovicou majonézovej masy vrstvenie zakončíme čínskou kapustou natrhanou na drobné kúsočky. Ozdobíme (ja som ozdobila čalamádou a nakladanou paprikou). Vrstvy môžete obmieňať podľa vašej chuti. Šalátik je výborný!

Fit šalát s domácou majonézou

Potrebujeme:

2 kuracie prsia
Korenie na gyros
4 lyžice olivového oleja
5 vajec
1 plechovka kukurice
6 kusov kyslých uhoriek
Nakladaná červená repa
1 pohár ananásu (ideálne čerstvý, ale môže byť aj z konzervy)
1 pohár nakladaného zeleru
Domáca fit majonéza bez oleja

Postup:

Poznámka: ak robíte šalát ako prílohu, vynechajte kuracie mäso a teda aj olej.

Nakrájajte kuracie prsia na kocky a sprudka opražte na olivovom oleji s gyros korením. Čím menšie sú kúsky, tým rýchlejšie sú hotové.
Vajíčka uvarené natvrdo nakrájajte nadrobno.
nakrájame ananás aj uhorky na kocky.
Kukuricu a zeler scedíme z nálevu.
Teraz ideme vrstviť. Na spodok uhorky, na uhorky kukurica, potom zeler, červená repa, vajcia a nakoniec kuracie mäso a ananás. Nakoniec navrstvíme majonézu. necháme odležať a potom premiešame.

Teraz ideme na prírpavu rýchlej domácej fit majonézy

Potrebujeme:

2 vajcia uvarené natvrdo

200  ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

1 kopcovitú lyžičku horčice

2 lyžice octu alebo citrónovej šťavy

¼ lyžičky čierneho mletého korenia

Štipku soli a cukru

Postup:

Z varených vajec použijeme len žĺtky (bielky môžeme použiť napríklad na obložený chlebík). Žĺtky popučíme vidličkou a premiešame, pridáme horčicu, soľ a mleté korenie. Napokon pridáme aj štipku cukru na vyrovnanie chutí. Premiešame a do hmoty po lyžiciach vmiešame kyslú smotanu. Nakoniec postupne – po kvapkách pridávame ocot alebo citrónovú šťavu.  Zmes je dobré nakoniec rozmixovať ručných mixérom – získame tak hladkú nadýchanú konzistenciu bez hrudiek.

Inšpirácie, ako servírovať šaláty

 

Najlepšie recepty na dnes