Tento recept si strážte ako oko v hlave: Jednoduchý domáci syr z 3 surovín bez umelých dochucovadiel a farbív!

892

Vynikajúci recept na chutný domáci syr od našej čitateľky pani Alice z Ružomberka. 

Veľmi si ho pochvaľuje najmä preto, že neobsahuje žiadne umelé dochucovadlá a je veľmi jednoduchý na prípravu!

Vyrobiť si domáci syr dnes už nie je žiadny problém.

Existuje mnoho jednoduchých postupov a výsledok vás milo prekvapí. Na tento domáci syr potrebujete len pár základných surovín a pomôcok…

Potrebujeme:

gázu alebo čistú plienku

1,5 l plnotučného mlieka (najlepšie domáceho alebo z mliekomatu)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

5 PL kyslej smotany

4 PL šťavy z citróna

soľ, prípadne bylinky podľa chuti

Postup:

1. Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme variť na stredný ohrev.

2. Do teplého (ale ešte nie vriaceho) mlieka postupne zapracujeme smotanu a dobre premiešame.

3. Pred zovretím pridáme aj citrónovú šťavu a za stáleho miešania privedieme do varu.

RADA: Ak máte kuchynský teplomer, zmerajte teplotu mlieka a citrónovú šťavu nalejte, keď je jeho teplota 80 °C.

4. Potom znížime teplotu na minimum a povaríme 1 minútu.

5. Zmes premiešame, vypneme sporák a necháme za občasného premiešania stáť 3 minúty.

6. Medzitým si cedník prikryjeme gázou aspoň v 2 vrstvách.

7. Do cedníka nalejeme všetok obsah hrnca, syr dobre postláčame, aby odtiekla všetka tekutina, avšak trochu z nej si odložíme na nálev.

8. Syr aj s cedníkom vložíme do misky.

Zaťažíme napríklad tanierom a odložíme do chladničky na minimálne 1 hodinu.

9. Stuhnutý syr nakrájame na kocky alebo ho vcelku vložíme do uzatvárateľného pohára a zalejeme nálevom, ktorý sme si odložili.

RADA: Nálev môžeme dodatočne dochutiť – jemne osoliť, pridať koreniny alebo bylinky podľa chuti.

Prípadne môžete syr servírovať poliaty olivovým olejom a posypaný bylinkami, či korením.

10. Hotovo.

Takto pripravený syr vydrží v chladničke niekoľko dní a je fantastický do šalátov, ako súčasť obložených mís alebo len tak čistý.

Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár