plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento recept na cesto som už dlho hľadala: Neskutočne jemné a nadýchané vo vnútri!

Tento úžasný recept na jemné syrové pagáčiky mi kedysi poskytla ešte moja babka.

U nich sa piekli pomerne často a nám ich pripravovala pri každej návšteve.

 

 

Vynikajúci recept z youtube kanála Przepisy od Olgi na nadýchané domáce syrové pagáče.

Potrebujeme:

Na kvások:

350 ml mlieka

1 ČL cukru

10 g sušeného droždia

2 PL hladkej múky

Na cesto:

50 g masla

1 ČL soli

4 PL kyslej smotany

1 žĺtok

700 g hladkej múky

kukuričný škrob

Na plnku:

100 g masla

400 g syra

Na potretie:

1 žĺtok

1 PL kyslej smotany

Postup:

Do misky nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor, droždie.

Vareškou dobre premiešame.

Nakoniec pridáme múku, dôkladne premiešame.

Prekryjeme utierkou a necháme 10 minút kysnúť.

 

 

Do kvásku pridáme rozpustené maslo (nie horúce), soľ, smotanu, žĺtok a dobre premiešame.

Potom do zmesi po častiach preosejeme múku, zamiešame a rukami miesime.

 

 

Stôl posypeme múkou a dôkladne vymiesime cesto.

Vnútro misky potrieme olejom, vložíme cesto.

Prekryjeme fóliou, utierkou a necháme ho kysnúť 30 minút na teplom mieste.

 

 

Stôl posypeme škrobom, položíme naň cesto a rozvaľkáme ho.

Cesto potrieme zmäknutým maslom, posypeme nastrúhaným syrom a jemne rozvaľkáme.

 

 

Jednu stranu cesta preložíme do polovice, posypeme škrobom, preložíme druhou stranou cesta a potom ho preložíme na výšku na tretiny (viď video).

Cesto prekryjeme utierkou a necháme ho odstáť pri izbovej teplote 30 minút.

 

 

Cesto posypeme škrobom a celý proces znovu zopakujeme – rozvaľkáme ho, potrieme maslom, posypeme syrom, povaľkáme a poskladáme.

Potom ho prekryjeme utierkou a necháme 30 minút odstáť.

 

 

Opäť cesto posypeme škrobom, rozvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme kruhy.

Pagáče poukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Do malej misky pridáme žĺtok, smotanu a vidličkou rozšľaháme.

Zmesou potrieme vrch pagáčov.

Dáme ich piecť do predhriatej rúry na 20 minút pri teplote 190°C.

 

 

Po upečení necháme pagáče vychladnúť a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod nájdete tu:

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes