Nie je nič lepšie ako univerzálne cesto, ktoré zamiesite a môžete doň použiť sladkú aj slanú náplň. Jednoduchý postup a toľko možností, že si hostia nebudú vedieť vybrať. Toto slané a sladké pečivo rôznych tvarov a chutí pošteklí nielen chuťové bunky, ale je to aj pastva pre oči.
Potrebujeme:
Cesto
1 kg múky
650 ml teplého mlieka
2 PL cukru – ak budete robiť len sladké pečivo, môžete dať cukru viac
75 ml rastlinný olej
11 g sušeného droždia
10 g soli
1 vajce na potretie
Maková náplň
75 g maku
75 g cukru
50 g masla
Tvarohová náplň
250 g tvarohu
vanilkový cukor
Jablková náplň
2 ks jabĺk
3 PL cukru
citrónová kôra
citrónová šťava
Môžete použiť ľubovoľnú náplň
Postup:
Preosiatu múku zmiešame so sušeným droždím.
Pridáme cukor, soľ, olej, mlieko a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Ak budete robiť tri hore uvedené plnky, cesto si rozdeľte na tri časti.
Cesto si vyvaľkajte, natrite makovou plnkou a rozdeľte na 4 rovnaké časti.
Zrolujte ako na klasický závin a pomocou zárezov vytvorte z jednej strany vzor „hrebeň“.
Potom otáčajte jednotlivé časti hrebeňa tak, aby vám vznikli takéto listy.
Pred upečením natrite vajíčkom. Pečte do zlatista.
Ak ste sa rozhodli použiť viac náplní, kým sa vám pečú makovníky si môžete pripraviť cesto s ďalšou plnkou. Tentokrát napríklad s tvarohovou. Cesto si rozdelíme na rovnaké časti. Každú rozvaľkáme a navrstvíme tvaroh.
Tvaroh si zabalíme do cesta, guľku otočíme a opatrne pritlačíme, aby nám vznikla malá placka. Kraje narežeme ako na kvetinku.
Jednotlivé lupienky stáčame tak, aby boli tvarohovou náplňou otočené hore. Potrieme vajíčkom a upečieme.
Jablkové taštičky môžete pripraviť napríklad takto. Cesto si opäť rozdeľte, vyvaľkajte a kruh potrite jablkovou plnkou. Zrolujte ako palacinku.
Vytvarujeme šúľok, ktorý si z oboch strán narežeme.
Každú časť stočíme a vytvoríme tvar listu.
Potrieme vajíčkom a dáme upiecť. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.