Tento makový koláč s tvarohom je ideálny aj pre väčšiu rodinu, v ktorej je mnoho maškrtných jazýčkov. Krehké cesto v kombinácii s makovo-tvarohovou náplňou vytvára dokonalú chuťovú harmóniu. A je ho dosť veľa, takže sa ujde každému.
Potrebujeme:
190 g hladkej múky
90 g masla
80 g krupicového cukru
štipka soli
Na plnku:
450 ml mlieka
60 g masla
90 g krupicového cukru
100 g maku
1 vajce
90 g krupice
150 g tvarohu
štipku soli
Postup:
V hrnci zmiešajte mlieko, mak, cukor a maslo. Miešajte metličkou a varte za stáleho miešania.
Do horúcej makovej hmoty primiešajte po malých dávkach krupicu. Odstavte z tepla a nechajte stáť asi 20 minút.
V samostatnej nádobe vymiešajte tvaroh s vajcom a štipkou soli. Vyšľahajte ručným mixérom do hladka.
Zmiešajte makovú hmotu z tvarohovou. Mixujte, až kým nebude plnka krásne hladká.
Cesto si pripravte tak, že zmiešate múku, maslo, cukor a štipku soli. Cesto dobre vypracujte. Bude sypké a drobivé.
Tortovú formu s priemerom 18 cm si vysteľte papierom na pečenie. Na dno rovnomerne navrstvite časť cesta, na to nalejte makovo-tvarohovú plnku a vrch opäť rovnomerne pokryte nadrobeným cestom.
Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 45 – 50 minút. Horná časť koláča by mala byť po upečení zlatohnedá.
Koláč nechajte úplne vychladnúť a až potom ho vyberte z formy. Inak by vám nedržal tvar. Po vychladnutí ho vložte ešte na hodinu do chladničky. Po vytiahnutí prejdite ostrým nožom po obvode koláča, aby sa dobre oddelil od stien formy. Bočný diel formy dajte preč a nakrájajte. Dobrú chuť!