Výborný šalátik k obedu, alebo len tak – ak máte chuť na niečo fajné pod zub. Kapusta je chrumkavá aj po dvoch týždňoch.
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty
1 veľkú cibuľu
1 veľkú mrkvu
4 lyžičky soli
1 lyžičku celej rasce
Nálev:
1 liter vody
4-5 lyžíc octu
4-5 lyžíc kr. cukru
1 lyžicu oleja
Postup:
Kapustu si nakrájame na pásiky, mrkvu nastrúhame a cibuľku si tiež nakrájame na kolieska. Všetko spolu zmiešame.
Zeleninu nasolíme a pridáme aj rascu, dobre premiešame (ja to celé robím v dóze, ktorá sa dá uzavrieť).
Vodu s cukrom a ocotom privedieme do varu a potom zabaríme zeleninu. Hneď uzavrieme nádobu vekom tak, že veko sa prisaje.
Keď zmes vychladne, pridáme olej a preložíme do pohára, alebo pohárov. Rasca ostane na dne nádoby, do šalátika ju nemusíte, alebo môžete pridať – podľa toho, či máte rascu radi. :-)
V chlade, v uzavretej sklenenej nádobe šalátik vydrží 3 týždne, ale podľa to nehrozí, zje sa v priebehu spár hodín. :-D
Prajeme vám dobrú chuť! :-)