Tento džem pripravíte bez pridaného cukru.
Je dobrý v každom ročnom období a poskytuje veľkú dávku vitamínu C.
Pripravte si ho podľa tohto receptu a presvedčte sa sami, akú má mimoriadnu chuť.
Fantastický recept na domáci ovocný džem z portálu smakosze.
Vďaka tomuto receptu už nikdy nesiahnete po džeme z obchodu.
Domáci je oveľa lepší a chutí lahodne v každom ročnom období.
Počas zimy a nachladnutí vám dodá veľa vitamínu C.
Na jar a v lete zase potrebné osvieženie.
Vždy však dodá vašim palacinkám mimoriadnu chuť.
Nemusíte sa báť, že džem bude príliš kalorický.
Tento recept nezahŕňa pridanie cukru – džem ho má z ovocia.
Bude to nielen chutné, ale aj zdravé.
Citrusové zložky
Na prípravu budete potrebovať len pár ingrediencií.
Najdôležitejšie sú pomaranče a citróny.
Na prípravu domáceho džemu potrebujeme:
9 pomarančov
5 citrónov
100 g zázvoru
120 ml vody
soľ
Postup:
S prípravou začneme niekoľko hodín vopred.
Najlepšie večer pred varením džemu.
Za týmto účelom umyjeme a vydrhneme ovocie.
Potom ovocie vložíme do misky, zalejeme vodou a odložíme do chladničky.
Na druhý deň vodu vylejeme a ovocie obaríme vriacou vodou.
Ošúpeme, ale šupky nevyhadzujeme.
Polovicu z nich môžeme prisladiť a pridať do džemu.
Ak to chcete urobiť, opečte ich s cukrom na panvici.
Druhú polovicu šupiek vložíme do hrnca, podlejeme vodou a varíme 3 minúty.
Vodu zlejeme a šupky necháme vychladnúť.
Zázvor ošúpeme a nakrájame na plátky.
Uvaríme ho vo vode s trochou soli.
Z pomarančov a citrónov odstránime jadierka.
Ovocie vložíme do hrnca.
Pridáme zázvor a šupky.
Citrusové plody zľahka rozdrvíme a varíme na miernom ohni.
Potom do hladka rozmixujeme.
Zmes znovu varíme na miernom ohni, kým nezhustne.
Nakoniec džem nalejeme do sterilizovaných pohárov a pevne ich uzavrieme.
Poháre s obsahom varíme 25 minút.
Na noc ich necháme odstáť s viečkom nadol.
Prajeme vám dobrú chuť!