plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tenké cesto na pizzu od šéfkuchára z Neapolu: Odkedy som ju doma skúsila, donáška u nás nemá šancu!

Výborné cesto na pizzu, ktoré je priamo od talianskeho šéfkuchára. 

Výborné cesto na pizzu, ktoré je priamo od talianskeho šéfkuchára.

Potrebujeme:

400 gramov hladkej múky

1/2 lyžičky soli

8 g suchého droždia

1 lyžica cukru

2,5 ČL olivového oleja

220 ml vody (prípadne podľa potreby, všetko závisí od múky)

trošku masla a múky na vypracovanie cesta (ruky je dobré trošku si pomastiť a taktiež mierne podsypať cesto počas hnetenia)

Postup:

Múku zmiešame so  soľou a v strede urobíme priehlbinku. V samostatnej miske si zmiešame droždie, cukor a teplú vodu, chvíľku počkáme a túto zmes pridáme do priehlbinky v múke. Cesto vypracujeme rukami a pracujeme postupne, od stredu až ku okrajom múky. Po častiach a popri miesení pridávame olivový olej.

Hnetieme minimálne 5 minút, aby bolo elastické a dobre vypracované. Vrátime ho do misky a prikryjeme utierkou alebo potravinárskou fóliou. Necháme ho odpočívať minimálne polhodinu pri izbovej teplote, kým nám dvojnásobne nenakysne. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme ta, aby nám okraje ostali trošku hrubšie.

Každú pizzu potrieme paradajkovým pretlakom a na vrch si dáme všetko, čo máme radi – paradajkovú omáčku a oblohu – napríklad šunku, syr, vajíčko, bylinky, salámu, šampiňóny, olivy a pod. Pečieme pri 200 stupňoch asi 15 minút, prípadne na posledných 10 minút môžeme teplotu zvýšiť na 220 stupňov. Záleží aj od rúry, v ktorej pečiete. Pizzu podávame teplú ale vydrží vám aj niekoľko dní v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: takprosto

Najlepšie recepty na dnes